NordNews
Avem ce spune

Procurorul Igor Popa a fost exclus din Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor al CSP

Fostul șef al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, a fost exclus din Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, locul acestuia fiind ocupat de adjunctul Procurorului General Eduard Bulat, conform unei deciziei a Consiliului Superior al Procurorilor adoptate miercuri, scrie Anticorupție. 

În cadrul ședinței a fost discutată excluderea lui Igor Popa din Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor al Consiliului Superior al Procuraturii (CSP).

Eduard Bulat a asistat la ședință și și-a declarat disponibilitatea să lucreze în cadrul colegiului. După ședința organizată cu ușile închise, membrii CSP au anunțat că l-au ales pe Bulat.

Membrii acestei structuri examinează dosarele candidaților la funcția de procuror, actele prezentate de către candidați și cele referitoare la candidați; examinează dosarele și actele prezentate de procurorii care solicită transferul sau promovarea într-o funcție superioară; organizează și desfășoară interviuri cu participanții la concurs; oferă punctaj participanților la concurs etc.

Igor Popa a fost reținut pe 9 noiembrie în 2021 pentru îmbogățire ilicită.

Igor Popa a fost eliberat din arest la domiciliu şi pus sub control judiciar la 27 decembrie 2021, iar procurorii anticorupție au anunţat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău. Pe 28 decembrie, CSP i-a suspendat lui Popa funcția de procuror la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu.

Procuratura Anticorupție a pornit dosarul penal pe numele lui în baza unei investigaţii jurnalistice  despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

După publicarea anchetei, Ala Popa, soţia procurorului cu care se află în divorţ oficial, a ameninţat cu judecata Centrul de Investigaţii Jurnalistice,

Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. În perioada guvernării comuniste, el a fost învinuit de fabricarea dosarelor şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie. În perioada guvernării condusă de Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct.

În 2019, Eduard Bulat a candidat la funcția de procuror general. Numele lui Bulat apare într-un articol publicat pe portalul Moldova Curată în care se menționează că procurorul investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale.

Este vorba despre un apartament dintr-un bloc situat pe strada Melestiu din Capitală, în care au primit locuințe, la jumătate de preţ, mai mulţi procurori.

Bulat a indicat în declaraţia sa de venituri şi proprietăţi că a plătit, începând cu 2011, sute de mii de lei companiei care construia un bloc de apartamente. El a explicat că îşi achită apartamentul dintr-un împrumut pe care i l-a acordat, fără dobândă, sora sa, aflată peste hotare.

Eduard Bulat a mai apărut în lista procurorilor care dețin una sau mai multe locuinţe, dar au fost incluşi în lista beneficiarilor de apartamente la preţ preferenţial.

În 2017, a fost numit în funcția de procuror-șef al Secției politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale.

În august  2016, Bulat a fost numit în funcția de procuror-șef interimar în Secția combaterea traficului de ființe umane în cadrul Procuraturii Generale. În 2013–2016, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a fost subalternul lui Bulat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"