NordNews
Avem ce spune

Profesorii din raionul Râșcani își strâng cureaua. Au renunțat la adaosurile salariale pentru promovarea orele de diriginție, activitățile extracuriculare și verificarea caietelor

Sunt nevoiți să-și strângă cureaua. Profesorii a 14 școli din cele 33 din raionul Râșcani, au renunțat benevol la unele sporuri salariale din cauza deficitului bugetar al instituțiilor de învățământ, provocat de numărului mic de elevi. În consecință, cadrele didactice nu ridică adaosuri salariale pentru orele de diriginție, pentru verificarea caietelor sau pentru activități extracuriculare.


În gimnaziul din satul Petroșani, raionul Râșcani activează cinci profesori și 71 de elevi. Bugetul instituției de învățământ este  peste 900 de mii de lei. Astfel, școala înregistrează un deficit bugetar de 240 de mii de lei.

S-a renunțat la spor pentru că nu se ajung bani. Școlile sunt finanțate după numărul de elevi. Trebuie să ne strângem cureaua și să renunțăm la multe. S-a putut aici, așa au făcut. Acum după Anul –Nou, în semestrul II, am renunțat la cercuri și secții de sport. Noi am renunțat la multe, am renunțat la salariul al 13-lea.
Trebuie se schimbat sistemul de finanțare a școlilor. Ar fi bine ca și guvernanții să aibă și ei spor de performanță și să le vedem și noi performanțele, pentru ce sunt remunerați, au spus profesorii.

De exemplu, un profesor care ridică un salariu lunar de 5 mii de lei, ar putea obține din sporul de performanță un adaos de aproape 500 de lei, adică, de până la 10 % din salariu.

 Ne-am dezis de salariul al 13-lea, de premii și asta e tot, și de aceste 10%, când le calculezi la toți profesorii se adună o sumă mare, fără spor noi putem exista.  E așa cum este, nu avem altă ieșire, a menționat profesorul Veaceslav Gherbic.

Profesorii din raionul Râșcani au renunțat și la remunerarea pentru promovarea orelor de diriginție. Conform legii aceasta este stabilită în funcție de numărul de elevi.  De exemplu, un diriginte care are în clasă până la 10 elevi, trebuie să ridice un adaos la salariu de 202 lei. Suma ajunge până la 404 lei pentru clasele care numără mai mult de 26 de elevi.
Pentru profesorii din gimnazii care asigură diriginția claselor se acordă:
202 lei –pănă la 10 elevi în clasă
252 lei—de la 11-15 elevi
303lei–de la 16-20 elevi
353 lei – de la 21-25 elevi
404 lei – de la 26 și mai mult.
Profesorii au fost nevoiți să renunțe și la plata pentru verificarea caietelor. Aceasta constituie 50 de lei pentru o clasă formată din maxim 10 elevi și 126 de lei pentru clasele care numără mai mult de 30 de elevi.
Plata lunară pentru verificarea caietelor:
50 lei- până la 10 elevi în clasă
75 lei –11-20 elevi
101 lei—21-29 elevi
126 lei –de la 30 și mai mult
Pentru că administrația instituției cu greu face față situației, o parte din cheltuieli cade pe umerii autorităților locale.

 Noi hrănim copiii, le dăm câte o chiflă la pauza mare și ceai, totul din bugetul primăriei.  Acum trebuie să le schimbăm geamurile și ușa de la intrare. Le-am făcut veceul, a recizat primarul satului Petroșani, Tatiana Cojocaru.

Situație similară și la gimnaziul din satul Hiliuți, raionul Râșcani.

 Și la noi s-a înregistrat un deficit de buget. Am încercat să facem un plan de raționalizare. Am propus să lucrăm la cele 10% care sunt pentru performanțe, le-am redus la 5%. Am mai decis să nu procurăm nimic din mijloacele fixe, pentru anul 2020, nu am planificat bani pentru reparație capitală, a spus managerul instituției, Ana Matei.

Autoritățile raionale propun instituțiilor de învățământ să creeze filiale, care le-ar permite obținerea unui buget mai mare.

Regulamentul cu privire la formula de finanțare prevede crearea filialelor. În situația data, școala gazdă, având un număr mare de elevi, primește mai multi bani, iar școala arondată la aceasta primește componenta B și se primește o sumă de bani, colacul de salvare, a precizat șeful Direcției Învățământ Tineret și Sport al raionului Râșcani, Viorel Dandara.

Anual, pentru întreținea instituțiilor școlare, din bugetul raionului Râșcani se alocă peste jumătate de milion de lei.  Modificările privind sistemul de salarizare a profesorilor a fost aprobat în anul 2018 la inițiativa fostului prim-ministru Pavel Filip de către ex-ministru finanțelor Ion Chicu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"