NordNews
Avem ce spune

Proiectul ce prevede majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale, reexaminat de Parlament

Parlamentul a reexaminat Legea nr.204/2021 pentru modificarea unor acte normative care reprezintă politica bugetar-fiscală și vamală și prevede ansamblu de măsuri și instrumente elaborate și promovate în vederea realizării prevederilor Legii bugetului de stat pentru anul 2022, scrie Zdg. 

Legea a fost supusă reexaminări din cauza nepromulgării de către Președintele Republicii Moldova.

Au fost examinate obiecțiile expuse de către șeful statului, în special asupra amendamentului ce vizează majorarea remunerării judecătorilor Curții Constituționale prin modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Anterior, Guvernul Republicii Moldova nu a acceptat amendamentul respectiv motivând că propunerea depășește cadrul de resurse disponibil, neavând acoperire financiară în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.

Legea nr.204 privind modificarea unor acte normative a fost reexaminată, acumulând 59 de voturi ale deputaților.

La 10 decembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului Legea nr. 204 din cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală pentru anul 2022 care prevede majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale.

La 8 decembrie Ziarul de Gardă a scris că începând cu anul 2022, Judecătorii Curții Constituționale (CC) vor primi un salariu net de circa 60 de mii de lei, față de 25,5 mii de lei, cât primesc acum. Majorarea salariilor magistraților a fost posibilă după ce deputații au votat două amendamente, unul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) și unul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. Amendamentele au fost propuse de trei deputați de la Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședinta fracțiunii, Veronica Roșca și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

Atunci, deputata Olesea Stamate a declarat pentru Ziarul de Gardă că prin amendamentul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost mărită grila de salarizare pentru judecătorii din cadrul CC, de la 2600 la 3000 de lei, iar prin amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar- fiscale a fost modificat sporul cu caracter specific, de la 40% la 100% pentru judecătorii CC și personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.

În prezent, în R. Moldova un judecător constituțional are un salariu brut de circa 32 de mii de lei pe lună, ridicând, net, circa 25,5 mii de lei în fiecare lună.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata