NordNews
Avem ce spune

Proiectul „Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic” a luat sfârșit. Care sunt rezultatele

Direcția Cultură a Primăriei Bălți / Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” Bălți, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, anunță desfășurarea conferinței de închidere a proiectului „Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic”, finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Prioritatea programului la care a contribuit proiectul este Conservarea și promovarea moștenirii culturale și istorice.

Obiectivul general al proiectului: Creșterea cooperării transfrontaliere în domeniul culturii și al înțelegerii reciproce, cu impact direct asupra recuperării și evidențierii patrimoniului istoric și cultural comun celor două domenii ale proiectului, și anume comunitățile etnice din Bălți și Botoșani (evrei, armeni, lipoveni ruși, ucraineni, polonezi, rromi etc.)

Obiective specifice ale proiectului:

O.S.1 Promovarea parteneriatului și cooperării transfrontaliere prin contacte instituționale între Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani și Direcția Culturală a Primăriei Bălți / Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” Bălți, precum și prin contacte interpersonale între membrii comunităților implicate în proiect.

O.S.2. Oferirea unor condiții bune pentru ca persoanele implicate să se cunoască, să lucreze împreună în ateliere, dezbateri, activități artistice, evenimente culturale în cadrul proiectului.

O.S.3 Efectuarea de investiții comune în cultură, asigurând în același timp siguranța și securitatea cetățenilor celor două țări, precum și asigurarea cadrului și a condițiilor care conduc la vizibilitatea și promovarea comunităților etnice din cele două zone, prin crearea unei culturi transfrontaliere multietnice centru pe o parte și alta a frontierei, precum și prin construirea, întreținerea și actualizarea site-ului comun.

Rezultatele proiectului

  • Creșterea numărului de activități desfășurate cu și în cadrul comunităților etnice locale;
  • Creșterea numărului de instituții care susțin, într-un fel sau altul, activitățile comunităților etnice;
  • Creșterea numărului de materiale informative despre comunitățile etnice din cele două zone;
  • Creșterea numărului de centre culturale unde își pot desfășura activitățile comunitățile etnice Botoșani și Bălți;

 

Valoarea totală a proiectului este de 90.379 euro, contribuție UE fiind de  81.211euro (89,50%), contribuția Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani este de  5.816 euro (6,41%), iar contribuția Direcției Cultură Primăria Bălți / Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu” Bălți este de 3.712 euro (4,09%).

Resursele extrabugetare atrase de Direcția Cultură a Primăriei Bălți / Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” Bălți constituie 40455 Euro, utilizați pentru crearea și buna funcționare, în cadrul Bibliotecii, a Centrului Cultural Transfrontalier Multietnic,  dotat cu mobilier funcțional și atractiv, cărți, un computer, 6 laptop-uri, 6 ebook reader-e, un proiector, un ecran, o imprimantă color, o cameră digitală ș.a.

Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic din mun. Bălți (str. Independenței, 36) a devenit un loc de întâlnire, comunicare, socializare și promovare a valorilor culturale a etniilor conviețuitoare în mun. Bălți. Pe perioada implementării proiectului, fiind organizate 22 de activități, a fost depășită cifra preconizată de 60 de persoane-beneficiare ale proiectului, aceasta ajungând la 505. Aceștia, conștientizând faptul că o cultură poate avea viață doar atunci când este promovată, când este susținută și când se dezvoltă ca un tot întreg al unei comunități, și-au promovat cele mai frumoase realizări și experiențe ce țin de istoria lor, personalitățile care s-au manifestat în diverse ramuri ale cunoașterii, istoria costumului național; au avut parte de ateliere de creare a unor filmulețe ce promovează costumul și portul național,  master class-uri de promovare a bucatelor tradiționale ale etniilor, ateliere de promovare a prieteniei dintre popoare și expoziții de promovare a colecției de carte a Bibliotecii cu referire la etnii. Totodată, menționăm și implicarea Centrului Cultural Transfrontalier Multietnic în Proiectul Internațional „Citim împreună fără frontiere”, fiind organizate 15 activități de citire cu voce tare și ateliere de creație pentru copiii refugiați din Ukraina.

Deși Proiectul Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic  se încheie în data de 24 iunie 2022, Centrul creat în incinta Bibliotecii Municipale Eugeniu Coșeriu” Băli va continua să activeze spre beneficiul comunităților etnice din mun. Bălți, organizând evenimente de amploare cu și pentru comunitățile etnice bălțene, evenimente care, după cum menționează Diana Ignatenco, reprezentant al comunității ucrainenilor din mun. Bălți: „…  trăiesc acele obiective nobile care au drept scop păstrarea și transferarea culturilor noastre către generația mai tânără.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"