NordNews
Avem ce spune

Proiectul pentru introducerea în Constituție a vectorului european a eșuat

Parlamentul a votat în lectura întâi proiectul de lege privind introducerea vectorului european în Constituție, însă în a doua lectură nu a întrunit suficiente voturi și nu a fost votat, scrie realitatea.md
Pentru promovarea unei inițiative constituționale în cea de-a doua lectură sunt nevoie de 67 de voturi, însă au fost doar 54 – cele ale majorității parlamentare PDM și PPEM. Fracțiunile parlamentare ale PL și PLDM au refuzat să voteze, din motiv că democrații ar fi refuzat să introducă în Constituție și limba română ca limbă oficială, hotărâre care a fost adoptată de Curtea Constituțională în anul 2013.
Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor s-au abținut de la vot.
După ce proiectul a fost aprobat în prima lectură, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a încercat să supună proiectul pentru a fi votat în lectura a doua, însă președintele fracțiunii PL, Mihai Ghimpu, a intervenit de procedură. Acesta i-a reproșat președintelelui Legislativului că, după votarea unui proiect în prima lectură, conform Regulamentului, deputații au dreptul de a veni cu amendamente în decurs de zece zile.
Ulterior, Candu a spus că are dreptul să consulte deputații prezenți în sală și să supună votului în lectura a doua proiectul, dat fiind faptul că nici un parlamentar nu a venit cu solicitări în privința amendamentelor. În urma schimbului de replici, a fost anunțată o pauză de 30 de minute. După revenirea în sală, fiecare reprezentant al fracțiunilor parlamentare s-au expus asupra votului partidului.
Vicepreşedintele fracţiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc: „Absolut toată comunicarea instituţională a UE, toate încălcările Acordului de asociere au fost pur şi simplu ignorate sau clasate la capitolul dezbateri politice. Aceasta este o încălcare. Dumneavoastră vă gândiţi la generaţiile viitoare, care ar fi garanţia dezvoltării Republicii Moldova. Eu pot să vă spun: sunt sute de mii de cetăţeni care astăzi trăiesc în vest şi care prin votul lor pot în permanenţă să echilibreze opţiunea geo-politică  a țării. În loc să îi integrăm în sistemul de vot, noi i-am exclus. Am fost consternat de faptul că foarte mulţi colegi au folosit argumentul că dacă introducem în Constituţie integrarea europeană, oricine care va avea o altă opinie va fi de fapt în afara Constituţiei. Vreau să vă spun că integrarea europeană ţine de cetăţeni şi instituţii. Uniunea Europeană nu trebuieşte confundată cu Uniunea Sovietică. Noi nu vom participa la acest vot atât timp cât guvernarea va încălca acest acord”.
Președintele PL, Mihai Ghimpu: „Având în vedere că nu toată majoritatea parlamentară este în sală în ziua în care vor să modifice Constituţia, având în vedere că Parlamentul refuză să îndeplinească hotărârea Curţii Constituţionale, ce ţine de modificarea articolului 13 privind introducerea în Constituție a limbii române şi având în vedere că aţi început şedinţa fără a aproba ordinea de zi, dar noi avem înregistrat proiectul 350 ce ţine şi de integrarea europeană şi limba română, PL a hotărât că nu participă la proiectul respectiv pentru că seamănă mai mult a show decât dorinţa de a avea aceste prevederi în Constituţia Republicii Moldova”.

Vicepreședintele Parlamentului, deputat PPEM, Valeriu Ghilețchi: „Când domnul Ghimpu a solicitat pauză am avut speranţa că vom avea un vot istoric în Parlamentul Republicii Moldova, dar nu este aşa. Istoria înregistrează faptele nu scuzele. putem găsi foarte multe scuze, cred că vom regreta că am avut o ocazie unică ca în acest Parlament să luăm o decizie importantă pentru viitorul ţării. E regretabil că nu putem să ne unim eforturile pentru a susţine această iniţiativă”.
Președintele PCRM, Vladimir Voronin: „Subliniez că aceasta o să divizeze societatea care și așa este devizată. De aceea și noi nu o să participăm la acest vot neconstituțional.”
Deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea: „Pe noi ne unește să construim un stat de drept, contituțional. Eventuala modificare va interzice altor partide politice și va sumbina garanțiile: libertatea și gândirea. De aceea, vă rog să punem punct la acest show și să vă supunem votului”.

Deputatul PDM, Marian Lupu: „Țin să exprim în mod repetat sprijinul pentru acest proiect. Acest exercițiu nu are doar o importanță simbolică, ci la nivel de dezvoltare. Îmi pare rău că așa-zisele partide de dreapta au părăsit sala și nu vor vota această modificare. Constat un lucru, patru partide- două parlamentare și două extraparlamentare nu sunt de fapt pro-europene. Ele s-au declarat unioniste, iar unionismul nu este integrare europeană, ci dispariția ca stat a Republicii Moldova”.
Președintele Parlamentului, deputat PDM, Andrian Candu: „Constatăm că liberalii au întors spatele integrării europene. Alegătorii care i-au votat pentru integrarea europeană trebui să ia în considerare şi să ţină minte ziua de astăzi. Sunt 13 trădători, care nu au dorit să susțină această modificare importantă pentru Republica Moldova. Acești 13 trădători trebuie să-i cunoască toată țara, iar cetățenii când se vor întâlni cu dânșii să-i întrebe de ce nu au dorit să voteze integrarea europeană în Constituție”.

Amintim că, după eșecul suportat, președintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat că pajoritatea parlamentară vor iniția procedura de organizare a unui referendum privind introducerea în Constituție a vectorului european. Potrivit lui Candu, deocamdată nu se știe ce fel de Referendum va fi, consultativ sau de alt gen, decizie care urmează a fi luată, după ce se va consulta legislația, experți în domeniu, precum și reprezentanții Curții Constituționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"