NordNews
Avem ce spune

Protest de amploare. Transportul regulat de pasageri va fi sistat pe 23 februarie

Pe 23 februarie, Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto va sista circulaţia autobuzelor şi microbuzelor pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată în semn de protest faţă de restricţiile impuse de autorităţile centrale de a nu permite îmbarcarea în mijloacele de transport public a unui număr de pasageri care depăşeşte 50 la sută din capacitate. Transportatorii spun că riscă să falimenteze din cauza acestor restricţii, transmite TVR.

Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunţat că pe 23 februarie, circulaţia mijloacelor de transport public va fi sistată pe toate rutele urbane şi interurbane.
„Noi staţionăm acasă, fiecare în centrele lui raionale, pe rute nu ieşim. Prima acţiune nu o facem cu protest în faţa guvernului.  Nouă viaţa ne-a îngrelato virusul, dar cu părere de rău viaţa noastră s-a îngrelat din cauza incompetenţei funcţionarilor publici. Ei nu sunt în stare să gestioneze criza pandemică”, a declarat OLEG ALEXA, preşedintele Consiliului Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Transportatorii critică restricţiile impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Ei spun că acum au pierderi financiare colosale.

„Pe noi ne impune din start ca să luăm doar 50 % din capacitate, asta însemană că noi din start chiar dacă o să avem cel mai mare flux, noi o să avem pierderi. Dacă ne impune asta pe 2 săptămâni o lună de zile noi gata am ucis tot. Întreprinderea noastră deserveşte 150 de medici care îi aducem zilnic la Chişinău. Noi dacă nu efectuăm transportul, nu vor veni la lucru”, a spus ANDREI CEH, directorul unei companii de transport.

„Noi am preîntâmpinat guvernul, parlamentul, ministerul toate organele că ceea ce ne propun e imposibil şi transportatorii nu au rezerve ca să poată activa. Fiindcă toţi s-au deprins tariful era mic, strigă, da lucrează. Noi nu avem informaţii că şoferii noşti se îmbolnăvesc mai des decât medicii”, a menționat EUGEN DAŢCO, directorul unei alte companii de transport.

Responsabili de la Ministerul Sănătăţii spun că restricţiile sunt impuse în funcţie de numărul infectărilor cu Covid, care acum e în continuă creştere.

„Astăzi în Republica Moldova avem 30 raioane unde este cod roşu, sunt doar cinci cu cod galben şi portocaliu. Măsurile de sănătate publică trebuie să fie în conformitate cu planul de răspuns la covid-19. Noi toţi suntem participanţi şi la trafic şi mergem şi în transportul şi urban şi internaţional şi municipal, măsurile nu se respectă”, a declarat DANIELA DEMISCAN, şefa Direcţiei Politici, Ministerul Sănătăţii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata