NordNews
Avem ce spune

Protest în fața Curții de Apel din Bălți împotriva primarului de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa

Un grup de oameni din satul Drepcăuți, raionul Briceni au protestat azi, 9 iulie, în fața Curții de Apel din Bălți. Potrivit lor, primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, ar fi  ,,pus mâna” pe terenurile agricole ale oamenilor cu promisiunea că le va restitui valoarea totală a cotelor valorice.
 Protestatarii susțin că primarul de Drepcăuți a acăpărat pământurile  locuitorilor din sat. Timp de 4 ani, oamenii încearcă să-și facă dreptate, dar nu sunt auziți.
Cotașii au semnat pentru o perioadă de 10 ani un contract de arendă cu compania ucraineană SRL „Drebozaci” în schimbul remunerărilor sezoniere. În 2015-2016, Ghenadie Ioxa împreună cu SRL ”RUS AGRO-PRIM” a preluat ilegal 900 de hectare ale sătenilor, care încă nu au reziliat contractele de arendă cu compania ucraineană.
Totodată, o parte din locutorii satului Drepcăuți, manipulați de primar și-au trecut cotele la firma acestuia ”CapitalPlant”, fiindcă li s-a promis că  li se vor acorda cantități și mai mari de produse agricole de pe cotele lor. Într-un final, aceștia nu au primit nimic.
Mai mult, deși  Ghenadie Ioxa a strâns recolta de pe pământurile sătenilor  de pe cele 900 de hectare preluate ilegal de la arendașii ucraineni și a împărțit-o doar cu „echipa sa de susținători”, acesta îi îndeamnă pe drepcăuțenii nemulțumiți să-și ceară  pâinea de la SRL „Drebozaci”.
 
Mai mulți locuitorii  ai satului nu mai știu unde să caute dreptate. Potrivit acestora, pe lângă terenurile pe care le-a luat samovolnic, Ghenadie Ioxa controlează  toată primăria satului, întrucăt, funcționarii de acolo sunt rude de-ale primarului. Ghenadie Ioxa, împreună cu organizatorii acestui plan de acaparare prin fraudă a pământurilor, ar fi mințit atât pe magistrații de la Judecătoria de la Edineț, cât și cea de la Curtea de Apel Bălți că nu și-ar fi însușit nici în 2015, și nici în 2016 recolta de pe terenurile acaparate.
,, Așa nu se mai poate de trăit. A făcut dezordine în sat. A pus mâna pe tot, și și-a pus în funcții întreg neamul, iar aceștia desigur, îl susțin pe primar.”, spune o doamnă.
 „Noaptea dormim cu geamurile deschise. Astfel, am auzit cum au venit mașinile pe dealuri ca să strângă recolta. Ne-am mobilizat și am ieșit cu toții ca să le oprim. Nu este posibi,l deoarece nu ei au lucrat acele pământuri, nu ei le-au muncit, iar la recoltă au poposit să o strângă”, susține o altă protestatară.
Sătenii sunt foarte  nemulțumiți de situația creată. Ei spun că primarul de Drepcăuți spune vorbe goale și face doar promisiuni.
„ M-au luat cu forța atunci la muncă timp de 8 zile și mi-au achitat  1600 de lei. Cum să nu aibă nimic cu SRL „Drebozaci”? Dapoi de unde a primit grâu, răsărită și zahăr? A luat și acuma spune că nu a luat. Nu este frumos”, declară o doamnă.
Amintim că acest conflict apărut între unii localnici în frunte cu primarul satului și  SRL „Drebozaci” durează de mai bine de 4 ani.
Astăzi, Curtea de Apel Bălți în urma revizuirii unor circumstanțe a pronunțat o decizie, unde s-a menținut hotărârea de încasare, conform căreia fondatorii SRL „Drebozaci” trebuie să plătească celor 300 de săteni, care au trecut cotele la firma lui Ghenadie Ioxa,  3,2 milioane de lei despăgubiri, decizie care poate fi atacată în instanța superioară timp de 10 zile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"