NordNews
Avem ce spune

Protest la Tbilisi: Oamenii denunță fraudarea alegerilor și cer un nou scrutin

Mii de oameni au manifestat sâmbătă la Tbilisi, denunţând frauda la alegerile legislative desfăşurate în urmă cu două săptămâni în Georgia şi susţinând apelurile opoziţiei care cere un nou scrutin, potrivit agerpres.ro.

Partidul la guvernare, Visul Georgian, condus de fostul prim-ministru Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din ţară, a câştigat alegerile din 31 octombrie cu puţin peste 48% din voturi. Principalul partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU) a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, a obţinut peste 27% din voturi.

Cu toate acestea, partidele de opoziţie denunţă un scrutin trucat şi refuză să intre în parlament. Ele se înţeleseseră să formeze un guvern de coaliţie în caz de victorie.

Manifestanţii şi-au afirmat hotărârea de a continua să iasă în stradă până la organizarea de noi alegeri legislative, cerere respinsă de partidul de guvernământ, care a negat acuzaţiile de fraudă electorală.

„Vom continua să protestăm până când ne vor fi îndeplinite cererile”, a declarat mulţimii Nika Melia, un lider al MNU, afirmând că scrutinul din octombrie a fost „furat”.

Duminica trecută, aproximativ 45.000 de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului. Noaptea târziu, poliţia anti-revoltă a intervenit cu tunuri de apă, rănind mai multe persoane.

Comisia electorală nu a confirmat încă rezultatele provizorii şi din cauza sistemului electoral complex din Georgia, rezultatul final ar putea să nu fie cunoscut până la sfârşitul lunii noiembrie.

Popularitatea partidului Visul Georgian este în scădere, pe fondul acuzaţiilor de corupţie şi privind lipsa de progres a economiei. Criticii spun că liderul partidului, Ivanişvili, care nu deţine un post în guvern, conduce din culise ţara din Caucazul de Sud, de 3,7 milioane de locuitori, o acuzaţie negată de Visul Georgian, care a guvernat timp de două mandate consecutive, din 2012.

Protestul, desfăşurat pe bulevardul Rustaveli din centrul capitalei, a avut loc cu câteva zile înainte de o vizită a secretarului de stat american, Mike Pompeo, stabilită în perioada 17-18 noiembrie, scrie Reuters.

„Vom transmite secretarului de stat al SUA acest mesaj, că alegerile au fost fraudate”, a declarat un lider al opoziţiei, Gigi Ugulava.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"