NordNews
Avem ce spune

Proteste la Belgrad / Trei extremiști pro-ruși care pregăteau o lovitură de stat, reținuți

Trei participanți ai unui protest antiguvernamental din Belgrad au fost reținuți joi de poliția sârbă, a anunțat Ministerul de Interne al țării balcanice, citat de Deutsche Welle. Toți trei au fost acuzați de instigarea la modificare prin violență a orânduirii constituționale și deținerea ilegală a armelor.

În comunicatul autorităților sârbe se notează că reținuții ”chemau cetățenii să se adune în masă la Belgrad pentru înlăturarea prin violență a guvernării și președintelui Serbiei”.

Pe 15 februarie, sute de naționaliști sârbi și activiști pro-ruși au participat la un protest în centrul Belgradului, cerând de la autorități să renunțe la negocierile privind normalizarea relațiilor cu Kosovo. Participanții mitingului au declarat că nu susțin planul Vestului pentru Kosovo și au amenințat că vor provoca dezordini dacă Serbia va accepta acest plan, scrie deschide.md

Autoritățile sârbe au publicat doar inițialele reținuților, printre care, scrie presa internațională, s-ar afla și unul dintre organizatorii protestelor, liderul organizației proruse de extremă dreaptă ”Patrula Populară”, Damian Knejevici. Anunțul reținerii lui Knejevici și a altor doi acoliți de-ai săi a fost făcut și pe rețelele de socializare de organizația sa.

„Patrula Populară” susține invazia rusă în Ucraina și se ocupă activ cu persecutarea migranților ucraineni în Serbia. Knejevici recunoaște și legăturile sale cu gruparea Wagner. În luna decembrie 2022, acesta a vizitat centrul organizației paramilitare din Sankt Petersburg, oferind în dar drapelul Serbiei, care era folosit anterior în cadrul manifestațiilor de la Belgrad în susținerea războiului Rusiei în Ucraina.

Luni, președintele Maia Sandu a declarat în cadrul unui briefing că, potrivit informațiilor oferite de autoritățile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situației în R. Moldova inclusiv cu implicarea unor diversioniști sârbi.

Ulterior, prim-vicepremierul și ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a cerut explicații de la Maia Sandu pentru declarațiile făcute, dar și informațiile de care dispune aceasta despre eventuala implicare a unor cetățeni sârbi în destabilizarea situației din R. Moldova.

Din acest motiv s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferințelor dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care a avut loc joi, să se desfășoare cu porțile închise.

Fanii echipei din Serbia au fost opriți pe aeroport și somați să părăsească R. Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"