NordNews
Avem ce spune

Protestele violente au continuat în Liban. Doi miniștri au demisionat

În Liban au continuat duminică protestele violente, la cinci zile după exploziile uriașe care au dus la moartea a 158 de de oameni și rănirea altor 6.000. În Beirut, manifestanții care cer schimbarea clasei politice, pe care o consideră coruptă în întregime, s-au confruntat cu forțele de ordine, scrie tv8.md.

Polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, care au aruncat cu pietre. Oamenii vor ca toți cei de la putere să pleceÎi consideră responsabili de tragedie și de situația gravă în care a ajuns țara din cauza corupției și a incompetenței.

La presiunea străzii, doi miniștri au demisionat duminică. 

Șocul tragediei din 4 august, când a explodat un depozit cu peste 2.700 de tone de azotat de amoniu, s-a transformat în furie. Mii de libanezi au ieșit sâmbătă în stradă și au cerut demisia politicienilor de la putere. La un moment dat, protestele au degenerat și manifestanții s-au luat la bătaie cu polițiștii, apoi au atacat clădiri guvernamentale. Pe una dintre ele au vrut să o transforme în „sediul Revoluției”. Evenimentele au degenerat, pe măsură ce s-a lăsat seara. Un polițist a murit și peste 200 de manifestanți au fost răniți.

Până acum, țările lumii au promis ajutoare de 250 de milioane de euro pentru Liban. Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Liban în valoare totală de 63 de milioane de euro: 33 de milioane de euro au fost alocate vineri, iar 30 de milioane duminică în cadrul unei conferinţe speciale a donatorilor.

Nevoile țării se ridică însă la peste 15 miliarde de euro, în urma exploziei care a devastat o bună parte din oraș.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata