NordNews
Avem ce spune

Proveniența produselor piscicole va putea fi verificată

Inspectoratul pentru Protecția Mediului va avea dreptul de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare. La fel, instituția va aplica amenzi în caz de nerespectare a legislației, scrie zdg.md. 

Parlamentarii au votat, în prima lectură, Proiectul de lege privind modificarea Legii privind fondul piscicol și Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Proiectul are ca scop excluderea fenomenului pescuitului ilegal și al braconajului piscicol în obiectivele acvatice de pe teritoriul țării.

În prezent, conform prevederilor Codului Contravențional, încălcarea regulilor de transportare și comercializare a produselor pescuitului și altor organisme acvatice se constată și se examinează de către colaboratorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care monitorizează doar calitatea produselor. Proveniența acestora nu este verificată de nicio instituție.

Modificările propuse vor permite conjugarea eforturilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Pentru Protecția Mediului de a desfășura acțiuni comune în domeniul securității mediului ambiant  și vor contribui la restabilirea resurselor piscicole în cele două artere vitale – râurile Nistru și Prut.

Autorul inițiativei legislative este deputatul Nicolae Ciubuc, președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională.

De notat că,  începând cu 1 aprilie 2016, în Republica Moldova  a fost interzis pescuitul industrial și comercial  pentru a conserva resursele  biologice acvatice și pentru a asigura restabilirea acestora. Actualmente, acvacultura  este limitată la  câteva specii de pești – crap, caras, sânger, novac, amur și somon african. Orice altă specie de pești din apele dulci  pe piață provine din braconaj sau este de import.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata