NordNews
Avem ce spune

PSRM propune vechea inițiativă PDM: Reducerea numărului de deputați de la 101 la 61

Socialiștii au propus, în timpul unei conferințe de presă de joi, reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 – o inițiativă a PDM, pentru care se desfășurase și un referendum, în 2019, scrie agora.md.

Propunem reducerea până la 61 de deputați. Considerăm că asta e benefic pentru Parlament, îl va face mult mai funcțional. Avem multe persoane care vin doar să facă interese și mulți statiști. Oamenii vor ști mai mult ce fac deputații, a motivat Vlad Batrîncea.

Amintim că ideea demiterii deputaților a fost intens vehiculată de PD în campania de promovare a votului uninominal, iar ideea reducerii numărului de deputați a mai fost anterior enunțată de Igor Dodon. Președintele propunea atunci o scădere a numărului de aleși ai poporului de la 101 la 71. Chestiunea făcea parte din cele patru subiecte pe care Dodon a vrut să le supună plebiscitului.
În 2019, pentru inițiativa aceasta au votat peste 1,4 milioane de moldoveni au, CEC a validat, iar Curtea Constituțională a confirmat rezultatele. Plebiscitul a fost inițiat de PD (în toamna lui 2018), tot PD a reușit să schimbe legea ca acesta să aibă loc în aceeași zi cu parlamentarele și tot PD și-l atribuie drept un succes. Realitatea a arătat însă că nu doar de PD a depins dacă voința poporului va deveni realitate sau nu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"