NordNews
Avem ce spune

Putin le-a interzis soldaților ruși retragerea din orașul Herson. În ultimele săptămâni, președintele s-ar fi implicat direct în gestionarea războiului

Conform publicației The New York Times, Vladimir Putin s-a implicat direct în planificarea strategică a războiului din Ucraina, în ultimele săptămâni, conform unor informații oferite de oficiali americani. Putin ar fi respins cererile comandanților săi de pe teren de a li se permite să se retragă din orașul Herson, oraș vital din sudul țării. O retragere din Herson ar permite armatei ruse să se retragă peste râul Nipru într-un mod ordonat, păstrându-și echipamentul și salvând viețile soldaților, scrie g4media.ro

O astfel de retragere ar însemna o recunoaștere publică umilitoare a eșecului lui Putin în război și ar oferi o a doua victorie majoră Ucrainei, astfel că președintele Rusiei ar fi refuzat propunerea comandanților săi, relatează The New York Times.

Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile rușilor în invazia inițială și rămâne singura capitală regională aflată sub controlul Moscovei. Recucerirea acestui oraș ar fi o realizare majoră pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Concentrat pe victorie cu orice preț, Putin e preocupat tot mai tare de războiul din Ucraina, în timp ce armata rusă pare tot mai slăbită, forțându-l să anunțe o mobilizare parțială care ar putea atrage 300.000 de civili ruși în serviciul militar.

În această lună, Moscova a demonstrat că are prea puține trupe pentru a-și continua ofensiva, suferă de lipsa armamentului de precizie de înaltă tehnologie și nu a reușit să obțină dominația în Ucraina.

Oficialii americani au declarat că, în spatele scenei, Putin își asumă un rol semnificativ în planificarea războiului, inclusiv spunându-le comandanților că deciziile strategice pe teren îi aparțin. Deși Putin acceptă unele recomandări ale comandanților militari, inclusiv propunerea de mobilizare a civililor, implicarea sa directă în război crează tensiuni, spun unii oficialii americani, potrivit The New York Times.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"