NordNews
Avem ce spune

R. Moldova a obținut câștig de cauză într-un dosar privind achitarea energiei electrice

Curtea de Apel din Paris a pronunţat hotărârea definitivă de anulare a sentinţei tribunalului arbitral ad-hoc (Paris) din 25 octombrie 2013 în cauza SPC Stileks (succesor în drepturi al LLC Komstroy şi LLC Energoalliance (Ucraina)) împotriva Republicii Moldova. Informația a fost prezentată de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Litvinenco, „Curtea a stabilit, în absenţa unei investiţii protejate de Tratatul privind Carta Energiei din 1994, lipsa de competenţă a tribunalului arbitral”. „Totodată, în afară de obligarea SPC Stileks la plata cheltuielilor de judecată, instanţa de apel a mai dispus încasarea în favoarea Republicii Moldova a sumei de 250 de mii de euro cu titlu de alte cheltuieli”, a precizat ministrul Justiției.

Prin sentinţa tribunalului arbitral ad-hoc (Paris) din 25 octombrie 2013, a fost dispusă încasarea din contul R. Moldova în beneficiul LLC Energoalliance (în prezent SPC Stileks) a sumei de 592 881 395 de lei (circa 296,4 mln de euro) şi 540 de mii de dolari SUA. Cauza a avut ca obiect pretinsa neachitare de către ÎS „Moldtranselectro” a energiei electrice furnizate în anii 1999-2000.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"