
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) i-a dat câștig de cauză fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, în cererea în care acesta s-a plâns pe încălcarea dreptului la un proces echitabil. În 2016, Vlad Filat a fost condamnat, la 9 ani de închisoare într-un proces cu ușile închise. Atunci, mai multe organizații internaționale de referință, precum Amnesty International, Freedom House, Chatham House, Comisia Internațională a Juriștilor, dar și Adunarea Parlamentară a CoE, Departamentul de Stat al SUA și-au exprimat îngrijorarea asupra procesului desfășurat cu ușile închise și au catalogat procesul penal și condamnarea lui Vlad Filat drept un proces motivat politic, exemplu de justiție selectivă, înfăptuită de organe de drept și instanțe de judecată controlate politic de regimul de guvernare și de oponenții politici.
Vlad Filat a declarat anterior că acest dosar este unul politic, pornit la comanda regimului lui Plahotniuc, care a dorit să-l excludă din viața politică, să deturneze parcursul european al Republicii Moldova și să-și subordoneze instituțiile statului, lucru care ulterior s-a și întâmplat. Pe întreaga durată a procesului, el a solicit examinarea publică a cauzei.
Curtea Europeană, a decis că în acest dosar a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, din cauza lipsei publicității ședințelor de judecată. Instanțele naționale nu au asigurat dreptul reclamantului la dezbateri publice, la nici o etapă a procedurilor și nu au motivat suficient această limitare. Având în vedere, această constatare, Curtea concluzionează că nu este necesar să examineze admisibilitatea și fondul plângerii în partea ce ține de imposibilitatea audierii martorilor. CtEDO a constatat violarea art. 6 § 1 al Convenției, dreptul la un proces echitabil. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) obligă statul Republica Moldova să-i achite suma de 7,500 de euro, cu titlu de prejudiciu moral, fostului prim-ministru Vlad Filat.
Amintim că, pe 15 octombrie 2015, Vlad Filat a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza unui denunț al omului de afaceri Ilan Şor, figurant în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari.
În iunie 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Filat nu și-a recunoscut vina, susținând că ar fi victima răfuielii oligarhului Vlad Plahotniuc, care controla politic justiția și organele Procuraturii.
Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție înainte de termen pe 3 decembrie 2019.
Pe 7 decembrie 2021, CtEDO a publicat o hotărâre prin care a constatat că nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare în privința lui Vlad Filat în ședința Legislativului din 15 octombrie 2015.