NordNews
Avem ce spune

R.Moldova şi Japonia au semnat două acorduri, de grant și de împrumut

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei au semnat două acorduri, întocmite prin schimb de note. Unul prevede acordarea unui împrumut de 18,7 milioane de dolari SUA pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Celălalt este un acord de grant, în valoare de aproximativ 400 de mii de dolari SUA, destinat proiectului de îmbunătăţire a echipamentului de digitizare a publicațiilor Bibliotecii Naţionale, transmite IPN.

Împrumutul este acordat pentru 40 de ani, cu o rată anuală a dobânzii de 0,1% şi o perioadă de graţie de 12 ani.
Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a declarat că Guvernul Japoniei înţelege că agricultura are o importanţă majoră pentru economia ţării şi pentru bunăstarea populaţiei. „Dorim ca tehnica agricolă performantă achiziţionată prin această asistenţă să fie utilizată în cea mai eficientă manieră de către fermierii din ţară”, a remarcat ambasadorul, la ceremonia de semnare a celor două acorduri.

Prin intermediul celuilalt proiect, dorim să contribuim la rezervarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova, care este atât de bogat. Japonia va oferi o donaţie pentru procurarea unor sisteme de echipamente şi soluţii tehnice pentru digitalizarea fondului Biblioteci Naţionale şi a  altor instituții de profil”, a precizat Yoshihiro Katayama.

Scopul proiectului este prezervarea resurselor culturale și istorice ale moștenirii culturale naționale, și transcrierea în format digital a unor volume de cărți, lucrări de artă, hărți, înregistrări audio/video, etc. din colecția Bibliotecii Naționale (circa 2,5 milioane unități) și a altor instituții partenere: biblioteci, muzee și arhive.
Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Oleg Țulea, a declarat că împrumutul japonez vine într-o perioadă foarte dificilă pentru agricultorii moldoveni şi constituie un sprijin real în achiziţionarea tehnicii agricole şi a echipamentului agricol.

 Japonia este un prieten de nădejde şi de încredere al Republicii Moldova. Sunt convins că întreţinerea unui dialog politic intern va stimula şi pe viitor relaţia noastră multidimensională, va asigura o circulaţie mai mare a oamenilor de afaceri şi a turiştilor, va spori schimburile universitare şi va crea mai multe oportunităţi pentru inovare”, a menţionat ministrul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"