NordNews
Avem ce spune

R. Moldova și România, mai aproape. Cele două țări au semnat un acord de colaborare

Comisiile administrație publică ale Parlamentului Republicii Moldova și României au semnat astăzi un acord de cooperare. Documentul prevede cooperarea în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare, vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, acordul stabilește colaborarea în vederea stabilirii relațiilor de fraternitate între colectivitățile locale din Republica Moldova și România. Este unul dintre cele mai importante documente semnate între Parlamentele de la București și Chișinău și se axează pe schimbul de experiență și bune practici între deputații din Comisiile Administrație publică din România și R. Moldova.

 

Potrivit Larisei Voloh, de o importanță majoră pentru ambele comisii rămân subiecte precum descentralizarea, planificarea teritorială, politica bugetară care să susțină colectivitățile locale. Totodată, vor fi sprijinite în continuare inițiativele de înfrățirea localităților de pe ambele maluri ale Prutului în vederea creșterii  accesului colectivităților din R. Moldova la fonduri europene.

„Ne propunem să avem o agendă ambițioasă privind armonizarea legislației naționale, specifice comisiilor parlamentare din cele două țări, cu cea a Uniunii Europene. Finalitatea acestui exercițiu ar trebui să fie ajustarea sistemului administrativ al Republicii Moldova la spațiul administrativ european, acest lucru fiind posibil doar în contextul realizării unei ample reforme a  administrației publice, centrată pe cetățean” , a declarat președinta Comisiei administrație publică, Larisa Voloh.

La rândul său, Simona Bucura-Oprescu – președinta Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a Parlamentului României și-a exprimat speranța că această colaborare va fi una benefică pentru cetățenii ambelor țări.

”Experiența pe care România deja a dobândit-o atât în procesul de aderare, cât și în procesul de legiferare pentru pregătirea aderării, dar și în procesul de integrare și implementare a fondurilor europene, cu siguranță reprezintă o temă importantă pentru Comisia pentru Administrație din Rep. Moldova și un rezervor important de informații și idei. Ne dorim ca datorită cooperării și Acordului pe care le-am semnat astăzi la Chișinău să reușim să avem legi de o mai bună calitate, să învățăm unii de la ceilalți, dar mai ales cetățenii din cele două țări surori să fie beneficiari ai unor servicii publice de o mai bună calitate care pleacă, firește, dintr-o legislație coerentă și făcută de profesioniști”, a declarat președinta Comisiei pentru Administrație și amenajarea teritoriului din Parlamentul României, Simona Bucura-Oprescu.

 

Precizăm că, în perioada 18–19 mai, delegația Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a Parlamentului României se află într-o vizită oficială în țara noastră. Programul vizitei include întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu reprezentanți ai Guvernului și ai administrației publice locale.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"