NordNews
Avem ce spune

R. Moldova va avea parte de proiecte în domeniul energetic susținute de UE și Azerbaidjan

Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat că, în perioada apropiată Baku va semna cu Uniunea Europeană (UE) un document privind securitatea energetică a Republicii Moldova. 

În viitorul apropiat, va fi semnat un document important între Uniunea Europeană și Azerbaidjan – un document privind securitatea energetică, care va ridica cooperarea noastră la un nivel superior”, a declarat Aliyev.

Cu puțin timp înainte de această declarație, Comisia Europeană invitase statele din UE să încheie un acord cu Azerbaidjan pentru a crește importurile de gaze naturale și a extinde conductele de transport. UE intenționează să importe prin Coridorul sudic de gaze cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan anual până în 2027, „în funcție de fezabilitatea comercială și cererea pieței”.

Republica Moldova este conectată atât la platforma europeană comună de achiziție a gazelor naturale, cât și la dialogul cu partea azeră. Vicepremierul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, menționa că discuțiile cu oficialii azeri continuă, astfel încât să fie creată posibilitatea de a procura gaze naturale din Azerbaidjan. Este important că este vorba și despre diverse proiecte energetice azere și românești pentru că în aceste planuri intră și conducta Iași – Ungheni – Chișinău, o investiție românească în Republica Moldova, care urmează să fie valorificată, precizează IPN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"