NordNews
Avem ce spune

Radu Marian//Cu toți vrem un preț mai bun decât cel de pe piață, dar acest lucru ar însemna să facem anumite concesii „necomerciale”

Suntem în continuare într-o criză a gazelor naturale și ea se va încheia atunci când prețul european la gazele naturale va coborî la niveluri normale. În continuare, prețul de piață la gaze naturale este de 5 ori mai scump decât era înainte de pandemie (aprx. 1000 USD/mia m3 acum, versus 200 USD până la pandemie – foto), iar in decembrie a ajuns chiar și la 2200 dolari, de unde rezultă și un preț mai ridicat de achiziție pentru ianuarie 2022.
Chiar dacă Moldovagaz procură gaze naturale după o formulă relativ avantajoasă, aproximativ 1/3 din prețul pe care îl plătim este influențat de prețul de piață europeană. Asta înseamnă ca 1/3 din volumul de gaze care ajunge în Moldova este cumpărat la prețul de pe piață.
Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul gaze naturale și noi nu putem brusc în 5 luni, ca prin minune, să rezolvăm această problemă. Suntem 100% dependenți de o singură sursă, și avem zero metri cubi de gaze naturale în calitate de rezervă. Nu avem posibilitatea, de exemplu ca unele țări europene (care cumpără în mare parte la preț de piață), să folosim o anumită cantitate de gaze naturale din rezerve în această perioadă, când prețurile de piață au luat-o razna.
Având în față această situație, sunt nerezonabile criticile aduse ministrului Spînu. Și noi vrem publicarea contractului și mai ales a formulei de calcul, dar Republica Moldova nu deține controlul asupra Moldovagaz, sau a Gazprom. Acest contract a fost întotdeauna secretizat, dar chiar și așa, guvernul deja a făcut toate demersurile necesare și a cerut părților să publice formula.
Cu toți vrem un preț mai bun decât cel de pe piață, dar acest lucru ar însemna să facem anumite concesii „necomerciale” care sunt inacceptabile pentru Republica Moldova și care ar compromite substanțial reformele din țara noastră.
Mai mult decât atât, această condiție de achitare a gazului consumat pentru prima jumătate a lunii, care e prezentă în contract din 2006, a început a fi aplicată acum. Există anumite circumstanțe și schimbări de atitudine pe care trebuie să le navigăm. Cel mai rău este ca într-o astfel de situație, să tratăm lucrurile în mod superficial.
Indiferent de ce aș spune eu, sau Guvernul, sau ministrul Spînu, facturile rămân ridicate. Foarte mulți oameni întâmpină dificultăți la plata acestora. Din aceste motive, statul a alocat resurse substanțiale pentru a compensa plata facturilor mai mult de 1 milion de familii, inclusiv pentru compensarea substanțială a consumului primilor 150 m3 de gaz (peste 70% din cetățeni consumă mai puțin de atât).
Fac un apel la solidaritate în aceste momente complicate. Cei care vor răul Republicii Moldova, cei care au furat țara până acum, își freacă mâinile de bucurie în aceste momente. Nu trebuie să le oferim această plăcere.
În paralel, autoritățile trebuie să-și facă treaba, trebuie să ne diversificam resursele, trebuie să acumulăm rezerve de gaze, să folosim resursele energetice mai eficient și să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili dintre noi.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „BP Na Forward Month (R1) 248 000 Netherlands TTF Nat Gas Forward Month (R2) 94.000 100 248.000 94.000 European nat gas prices 200 100 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021”
Vasile Gradinaru, Valeriu Drăgălin şi alţi 71
9 distribuiri
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"