NordNews
Avem ce spune

Raionul Florești riscă să rămână fără președinte. ANI a descoperit o avere nejustificată de aproape 2 milioane lei

Ștefan Paniș, președintele raionului Florești, a încălcat legea Autorității Naționale de Integritate. Acesta a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. Potrivit inspectorilor de integritate, controlul a fost inițiat în iunie 2020, în baza unei sesizări. 

Potrivit ANI, Ștefan Paniș a cumpărat aproximativ 200 de terenuri agricole, valoarea cărora, conform contractelor de vânzare – cumpărare, oscilează între 1000 de lei și până la peste 200 de mii de lei. În acest mod, a fost generată bănuiala rezonabilă de diferență vădită și substanțială între averea dobândită și venturile realizate, în mărime totală de aproximativ 2 milioane de lei.

Din această sumă totală, diferența vădită în sumă de peste 1,6 miloane de lei a fost stabilită pentru perioada 2012-2016, în baza legii anterioare. Deoarece, încălcarea cade sub incidența legislației de până în 2016, inspectorul de integritate va sesiza  instituțiile competente în vederea efectuării unor controale sub aspect fiscal și penal.

Pentru perioada 2016-2020, inspectorul de integritate a stabilit diferența substanțială de aproximativ 270 de mii de lei. Potrivit legii actuale, Ștefan Paniș riscă să-i fie confiscată această sumă, deoarece poartă un caracter nejustificat cu privire la deținerea acesteia. Un demers în acest sens va fi expediat în instanța de judecată.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Paniș, prin intermediul avocatului său, a justificat cu acte doar o parte din averea deținută.

Dacă actul emis va rămâne definitiv, președintele raionului Florești ar putea fi decăzut din dreptul de a accede în funcție publică sau de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani.

Act de constatare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"