NordNews
Avem ce spune

Raport European: Unii actori încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice

Dezinformarea și informarea greșită pe subiectul COVID-19 continuă să prolifereze în întreaga lume, având consecințe potențial dăunătoare pentru sănătatea publică și pentru comunicarea eficientă pe timp de criză. Unii actori susținuți de stat încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, adesea punând la îndoială în mod direct credibilitatea față de Uniunea Europeană și partenerii săi.

În raportul Serviciului European de Acţiune Externă se arată că numărul afirmațiilor conform cărora UE se dezintegrează în fața COVID-19 este în creștere pe rețelele de socializare în toate regiunile analizate. Printre conținuturile legate de COVID-19 publicate de RT și Sputnik, articolele ce conțin relatări conspirative precum că virusul a fost creat de om, răspândite intenționat, de obicei au o mai mare popularitate decât alte subiecte.

Printre fake news-urile promovate în UE se numară și exemplul portalului de știri Sputnik Deutschland care promovează pe Facebook și Twitter afirmația că „spălarea mâinilor nu ajută” ce intră în contradicție cu recomandările oficiale ale OMS.

În China de exemplu, mass-media de stat și oficialii guvernamentali promovează teorii despre originea COVID-19 care nu au fost dovedite, în timp ce Orientul Mijlociu și Africa de Nord (OMAN) încurajează militanții să exploateze haosul și confuzia în jurul COVID-19, prezentând pandemia ca un „chin dureros” împotriva „națiunilor cruciate”. iar statele membre ale UE sunt prezentate ca fiind incapabile să se ajute reciproc sau că fură resurse destinate utilizării locale.

Autorii raportului punctează că în Rusia, începând cu 22 ianuarie au fost înregistrate peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin despre COVID-19. Presa rusească controlată de stat și-a schimbat atenția pentru a evidenția pregătirea Rusiei de a face față pandemiei. Ajutorul rus acordat Italiei a fost mediatizat pe larg.

Informațiile false și distorsionate privind sănătatea continuă să circule pe scară largă și în Turcia, unde pe rețelele de socializare sunt promovate tot mai mult discursurile anti-UE și criticile față de UE.

Teoriile conspirative care sugerează că virusul este o armă biologică americană sau un pretext pentru o invazie străină continuă să fie o tendință. Criza COVID este legată de un subiect vehiculat, conform căruia UE „întoarce spatele”  Balcanilor de Vest.

Sfaturi false despre sănătate şi dezinformarea continuă să călătorească departe pe reţelele de socializare

În Turcia, remedii false, precum „consumul de alcool pur” sau ideea că „genele turceşti sunt imune la virus, continuă să circule pe platformele online.
Cei care se ocupă de verificarea datelor în vecinătatea de est şi de sud, în Balcanii de Vest au raportat volume inedite de dezinformare şi teorii conspirative despre virusul „creat de om” şi „leacurile miraculoase”, cu efecte potenţial devastatoare asupra sănătăţii publice şi coeziunii sociale. Un astfel de conţinut continuă să circule pe larg şi în statele membre ale UE.

Prin intermediul presei de stat şi al reţelelor de socializare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat, în această săptămână, că „de facto nu există o epidemie în Rusia”, iar jurnaliştii ruşi independenţi îşi exprimă îngrijorarea că autorităţile ar ascunde datele reale legate de epidemie. O investigaţie desfăşurată de ProPublica a depistat o reţea de conturi Twitter false şi expropriate originare din China, care erau utilizate pentru a răspândi dezinformarea despre COVID-19.
În spaţiul informaţional chinez există încercări de a sugera, de exemplu, că virusul a fost adus la Wuhan de către personalul militar american sau că şi-ar fi putut avea originea în Italia. În Muntenegru, măsurile de urgenţă ale guvernului au fost prezentate de unii actori ca fiind direcţionate către Biserica Ortodoxă Sârbă.


Subiecte ce vizează Uniunea Europeană

“UE nu face față pandemiei; Uniunea urmează să intre în colaps”: subiectul este promovat de: surse pro-Kremlin, unele guverne, surse/rețele interne din statele membre, țările din Parteneriatul Estic, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Balcanii de Vest, țările Africii. În regiunea OMAN, de exemplu, este pe larg promovată idea că UE “se destramă” în fața COVID-19.

„UE este egoistă și își trădează propriile valori”idee promovată de surse pro-Kremlin, de mai multe rețele/surse interne din statele membre ale UE, țările Parteneriatului Estic, regiunea MENA, Balcanii de Vest și țările africane. În Ucraina, de exemplu, mesaje catastrofale despre prăbușirea iminentă a UE au fost combinate cu descrierea Ucrainei ca un „stat eșuat”, care a fost „abandonat de aliații săi europeni”.

„Rusia și China sunt țările responsabile”: mass-media pro-Kremlin s-a concentrat în special pe ajutorul rusesc acordat Italiei, proclamând că „Rusia ajută Italia, iar UE – nu”. Mesajul pare să rezoneze cu audiențele din interior: mai multe videoclipuri circulă pe Instagram în italiană, ce arată persoane care înlocuiesc steagul UE cu drapelul rusesc sau afișează vehicule militare rusești pe străzile italiene. Canalul TV controlat de stat Rossia 1 prezintă cu o doză de sarcasm informația despre convoaie militare rusești care circulă pe “drumurile NATO”. Surse pro-Kremlin au prezentat, de asemenea, „Proiectul global” chinez ca fiind superior UE. Canalele mass-media și rețelele de socializare chineze controlate de stat au promovat vehement ideea că modelul chinez de abordare a COVID-19 este unul superior și au evidențiat exprimarea de recunoștință globală pentru furnizarea ajutorului oferit de chinezi, inclusiv pentru Italia. Mai mulți experți polemizează despre faptul că, pe lângă crearea unei mai bune imagini internaționale, scopul general al Chinei este de a menține stabilitatea socială la ei acasă.

“UE explorează criza pentru a-și înainta propriile interese”. Acest subiect a fost mai puțin proeminent, dar totuși promovat în mai multe regiuni analizate. În Georgia, surse care citează KG Osetia de Sud au afirmat că, sub pretextul pandemiei, Tbilisi încalcă „granița” cu Osetia de Sud cu ajutorul Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene în Georgia. În Siria, regimul a promovat ideea că, prin respectarea sancțiunilor, UE și SUA subminează răspunsurile umanitare și medicale la COVID-19. De asemenea, RT pretinde că Căștile Albe (o țintă directă a dezinformării pro-Kremlin) utilizează pandemia pentru a continua agenda de schimbare a regimului coaliției americane în Siria. În Kosovo obține pondere ideea că „criza dezvăluie părtinirea pro-sârbă a UE”.


Libertatea presei

  •  Turcia a lansat proceduri legale împotriva a 316 utilizatori de rețele de socializare, acuzându-i de instigare la ură și dușmănie, răspândind îngrijorarea cu privire la COVID-19.
  • Kremlinul comandă platformelor de internet din țară să înlăture ”știrile false” despre COVID-19. Acest lucru urmează după anterioarele eforturi ale Kremlinului de a împiedica site-urile de internet independente și declarațiile Președintelui Putin precum că Rusia este vizată prin știri false din străinătate.
  • Corespondenta publicației The Guardian în Egipt a fost forțată să părăsească țara, după ce a scris despre un studiu științific ce arată că cifrele relatate de guvern despre COVID-19 nu erau exacte.
  • Autoritățile chineze continuă să controleze subiectul pandemiei. Reporterii fără frontiere (RFF) au apreciat că fără „controlul și cenzura impusă de autorități”, mass-media chineză ar fi informat publicul mult mai devreme despre gravitatea epidemiei, salvând mii de vieți și, eventual, evitând actuala pandemie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"