NordNews
Avem ce spune

Raportor PE pentru R. Moldova: „Poți să păcălești din vorbe câteva zile, luni, după aia vine punerea în aplicare a unor legi”

Uniunea Europeană ar putea sancționa dur noul Guvern de la Chișinău, dacă acesta nu-și va respecta angajamentele asumate în relația Republica Moldova–UE.  De această părere este europarlamentarul Dragoș Tudorache, noul raportor al Parlamentului European pentru țara noastră. În opinia analistului politic de la Bruxelles, Paul Ivan, în urma celor mai recente evenimente de la Chișinău – în special, căderea Guvernului Sandu –, în următorii cinci ani, viitorul european al Republicii Moldova ar putea fi compromis.

Dragoș Tudorache a declarat pentru reporterul nordnews.md că UE nu va acorda mult timp noului Executiv technocrat, condus de Ion Chicu:

Dragoş Tudorache, raportorul al PE pentru RM

„Uniunea Europeană nu va acorda mult timp noului Guvern. Poţi să păcăleşti din vorbe câteva zile, luni, după aia vine punerea în aplicare a unor legi. În momentul în care livrarea nu coincide cu ce s-a promis, cu angajamentele politice făcute, se iau măsuri”, spune oficialul de la Bruxelles.

 

 

Una dintre aceste măsuri, în opinia europarlamentarului român, este sistarea asistenței bugetare oferite de UE pentru țara noastră, în procesul de implemantare a reformelor. Dar…

„Eu sper să nu ajungem acolo, la sistarea asistenţei bugetare. Aceasta poate să alimenteze şi acea propagandă, acea paranoie că doar Estul oferă soluţii, iar Vestul vine doar cu sancţiuni. E foarte previzibil că într-acolo se va duce mesajul public, politic. Pentru oameni şi pentru viaţa de zi cu zi, asta  se poate transforma uşor într-o dezamăgire: uite, din nou suntem abandonaţi de Vest”, a spus Dragoş Tudorachecare a mai menţionat că oprirea asistenţei financiare e ultimul lucru pe care l-ar face. „Dar e clar că e o măsură pe care trebuie să o iei dacă politicul nu-şi respectă angajamentele”, a spus Dragoş Tudorache, raportorul PE pentru RM.

Analistul principal de la European Policy Centre de la Bruxelles, Paul Ivan spune că, în actualul context politic, perspectitivele europene ale Republicii Moldova sunt foarte sumbre:

Paul Ivan, analist de la European Policy Centre de la Bruxelles

„În ultimile 5-6 luni, lucrurile s-au deblocat, relaţia s-a îmbunătăţit foarte mult. Au fost deblocate finanţările. Ne dăm seama cu toţii că alianţa dintre PSRM şi Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) a fost una neortodoxă şi de scurtă durată. Dar nimeni nu s-a aşteptat că va fi atât de scurtă. Faptul că aceasta a căzut după cinci luni de guvernare pe subiect ce ţine de statutul de drept, justiţie, numirea unui procuror general, nu transmite un mesaj foarte încurajator la Bruxelles. Şansele de aderare la RM la UE sunt din ce în ce mai scăzute. Republica Moldova nu are nici perspectivă de aderare. Ea nu poate să înceapă negocierele de aderare nici peste cinci ani”, a menționat Paul Ivan.

Guvernul Chicu, desemnat de Președintele Igor Dodon, a primit, pe 14 noiembrie, vot de încredere în Parlament. Noul cabinet de miniștri a fost votat de deputații PSRM, împreună cu cei din PD.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"