NordNews
Avem ce spune

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova a aflat din întâmplare că Ion Chicu vine la Bruxelles

Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, susține că a aflat din întâmplare că premierul Ion Chicu va vizita Bruxelles-ul, menționând că nu este interes din partea Guvernului moldovean să aibă o întrevedere cu el, scrie Cotidianul.md.
Europarlamentarul a declarat vineri, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă: „Nu am discutat cu niciun oficial al guvernului moldovean și nu am discutat pentru că nu m-a solicitat încă guvernul”.

„Am aflat, de exemplu, din întâmplare că săptămâna viitoare dl Chicu va fi la Bruxelles. Se pare că nu este nici un interes din partea guvernului să se întâlnească cu mine și nu știu dacă datorită pozițiilor mele nu foarte pozitive în ultima vreme la adresa guvernului, asta e pentru dumnealor să judece, dar la nivel de executiv într-adevăr până acum eu unul nu am avut niciun fel de contact. Sper totuși. Urmează să vin la Chișinău în luna martie pentru o misiune oficială ca raportor și ca membru care a preluat, de fapt, toate dosarele care țin de Moldova în Parlamentul European. Sper să fie o misiune în care să pot să am și un dialog cu Guvernul Republicii Moldova și să vedem și ce poziție vor avea atunci”, a declarat Tudorache.

Comentând „izolarea” în care se află noul Guvern de la Chișinău, Tudorache a spus că „izolarea, dacă ea și există, vine din partea guvernului și autorităților de la Chișinău” și că din partea instituțiilor UE există deschidere pentru dialog.
El a comentat și reorientarea Chișinăului către Budapesta, în procesul de integrare european, menținând că această abordare trezește suspiciuni.

„Și eu mă întreb de ce anume Ungaria. E bine știut că Ungaria este un stat membru față de care la nivel de instituții europene este activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că există suspiciuni la nivelul Parlamentului European, asta pot să v-o spun sigur, cu privire la modul în care inclusiv ceea ce privește finanțarea europeană și modul în care au fost făcute anumite reforme, s-au respectat, de fapt, condițiile statului de drept. Și atunci când tocmai administrația de acolo face astfel de propuneri către Guvernul din Moldova, îmi pun un semn de întrebare. Doi: România, la nivel bilateral, și asta îmi amintesc și din vremea când eram în guvernul din 2015, 2016, în Guvernul Cioloș, România a fost întotdeauna deschisă în a oferi astfel de expertiză tehnică, instituțională pentru orice autoritate din Moldova. Și au fost foarte mulți experți prezenți în multe proiecte acolo și eu sunt convins că în continuare această deschidere există la București. De ce Guvernul Chicu preferă acum să caute în altă parte? Mă întreb și eu același lucru și privesc cu oarecare suspiciune această schimbare de atitudine”, a mai spus Tudorache.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata