NordNews
Avem ce spune

Raportul de activitate al PG pentru 2019, audiat în Parlament. Documentul atestă o scădere a infracțiunilor violente

Raportul de activitate a Procuraturii Generale pentru anul 2019 a fost audiat astăzi de către Comisia juridică, numiri și imunități. Potrivit documentului, anul trecut a fost atestată o scădere a numărului de infracțiuni violente, dar și o ușoară creștere a omuciderilor, scrie tv8.md

Astfel, datele procurorilor arată că în 2019 s-au înregistrat mai puține cazuri de vătămare intenționată a integrității fizice, dar și mai puține cazuri de violență în familie. A crescut, în schimb, numărul cazurilor de infracțiuni mai puțin grave și ușoare.

În 2019, procurorii au exercitat urmărirea penală pe 4 162 de cauze penale. Urmărirea penală a fost încheiată în 1 385 de cauze, fiind trimise în judecată 598 de cauze penale.
Potrivit raportului, eforturile instituției au fost orientate, anul trecut, spre asigurarea respectării drepturilor omului și a unei justiții prietenoase copilului, dezvoltarea instrumentului de specializare a procurorilor, debirocratizarea și eficientizarea procesului penal. Totodată, acțiunile au mai fost îndreptate spre asigurarea unui nivel calitativ nou în domeniul identificării și urmăririi bunurilor infracționale, precum și în cooperarea cu reprezentanții din domeniul justiției și cu societatea civilă.

Erorile și omisiunile admise în perioadele anterioare de activitate (procese penale pornite abuziv, măsuri speciale efectuate neîntemeiat și/sau ilegal, tergiversarea și ineficiența investigațiilor, reprezentarea defectuoasă a acuzării în instanțe) au atins punctul culminant, ceea ce a determinat necesitatea unor intervenții manageriale de urgență și mai dure în privința personalului defectuos și a sectoarelor problematice”, se menționează în Raportul de activitate a Procuraturii Generale pe anul 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"