NordNews
Avem ce spune

Războiul de 19 ani din Afganistan s-ar putea sfârși. Au început negocierile la Doha

Negocierile istorice între guvernul afgan şi talibani vizând încheierea războiului de 19 ani din această ţară au început sâmbătă la Doha, relatează agerpres.ro.

Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, a prezidat ceremonia de deschidere a acestor negocieri organizate într-un mare hotel din Doha, în prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo şi a emisarului american în Afganistan, Zalmay Khalilzad.

Negocierile istorice dintre guvernul afgan şi insurgenţii talibani ar trebui să fie bazate pe ideea că nu trebuie să existe câştigători sau pierzători, a spus şeful diplomaţiei din Qatar.

Negociatorul guvernului afgan, preşedintele Înaltului consiliu pentru reconciliere naţională Abdullah Abdullah, le-a mulţumit talibanilor pentru „voinţa lor de a negocia”.

„Pot să vă spun cu încredere astăzi că ţara noastră îşi va aminti această zi ca pe cea a sfârşitului războiului şi a suferinţelor poporului nostru”, a declarat Abdullah Abdullah.


De asemenea, el a făcut un apel la o „încetare a focului umanitară” în Afganistan.

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut sâmbătă celor două tabere din Afganistan să profite de oportunitate pentru a încheia un acord de pace.

„Alegerea privind viitorul vostru sistem politic este, bineînţeles, a voastră”, a spus Pompeo, adăugând că speră că soluţia aleasă să fie protejarea drepturilor tuturor afganilor şi a progreselor sociale, inclusiv prezenţa femeilor în viaţa publică.

„Nu pot să vă cer asta suficient de insistent, profitaţi de oportunitate”, a adăugat el.

„Ne vom confrunta, fără îndoială, cu numeroase provocări în convorbirile din următoarele zile, săptămâni şi luni. Nu uitaţi că acţionaţi nu numai pentru această generaţie de afgani, ci şi pentru generaţiile viitoare, pentru copiii şi nepoţii voştri”, a declarat Pompeo în cadrul ceremoniei de lansare a negocierilor.

Pompeo a mai spus în cadrul discursului său că talibanii s-au angajat să nu găzduiască elemente teroriste.

De asemenea, el a cerut atât guvernului afgan, cât şi talibanilor, să se îndepărteze de la violenţă şi corupţie şi să se îndrepte spre pace şi prosperitate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat începerea negocierilor de pace inter-afgane, afirmând că această şansă trebuie primită „cu toată inima”. Afganistanul nu va mai un sanctuar pentru teroriştii internaţionali, a adăugat el.

La rândul lor, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare Islamică au cerut celor două părţi să se pună de acord asupra unei încetări a focului în Afganistan.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"