NordNews
Avem ce spune

RĂZBOIUL între Coreea de Nord și cea de Sud a luat sfârșit. Liderii celor două state au semnat un document ISTORIC (VIDEO)

Liderii din sudul şi nordul peninsulei Coreea, divizată din 1948 şi aflată în stare din război din 1950, au semnat, la finalul primei lor întâlniri, la Panmujom, în zona demilitarizată, o declaraţie comună pentru o „denuclearizare completă şi „o nouă eră a păcii“.
Cea de-a treia întâlnire între un lider nord-coreean şi un preşedinte sud-coreean s-a încheiat cu semnarea „Declaraţiei de la Panmujom pentru pacea, prosperitatea şi unificarea peninsulei Coreea“, divizată încă din 1948 între o parte de nord comunistă şi o parte de sud capitalistă. Conform declaraţiei, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-au angajat, în „Casa Păcii“ de la Panmujom, pentru o „denuclearizare completă“ a peninsulei lor. În plus, cei doi lideri au convenit asupra încetării activităţilor ostile pe teren, în mare şi în aer. Zona demilitarizată dintre cele două Corei va fi transformată într-un loc al păcii, mai arată documentul. „Cei doi lideri declară solemn că nu va mai exista război în peninsula Coreea şi începe o nouă eră a păcii“. Un anunţ cu privire la încetarea războiului din Coreea urmează să fie făcut în cursul acestui an, transmite corespondentul CNN.
Cele două Corei au intrat în război în iunie 1950 şi au luptat timp de trei ani. Războiul intercoreean nu s-a încheiat cu un tratat de pace, astfel încât peninsula Coreea este din punct de vedere tehnic în război. Moon Jae-in urmează să efectueze o vizită la Phenian, capitala Coreei de Nord, în cursul acestui an. O întâlnire încărcată de simboluri Ieşind dintr-un pavilion în stil stalinisto-maoist, Kim Jong-un trecut apoi, la ora locală 9.30, graniţa dintre cele două părţi şi a devenit primul lider din Nord care păşeşte în Sud de la încetarea războiului intercoreean.  Cei doi s-au dus puţin în Nord, apoi s-au întors, zâmbitori, spre Sud şi au discutat timp de aproximativ 30 de minute în Casa Păcii de la Panmujom în jurul unei mese cu o lăţime simbolică de 2018 milimetri. Moon a purtat o cravată albastră inscripţionată cu steagul Coreei reunificate.
Liderul nord-coreean s-a comportat destul de relaxat, prezentându-şi chiar, în glumă, scuze preşedintelui nord-coreean pentru testele sale de rachete şi nucleare şi promiţându-i că nu-i va întrerupe de acum încolo somnul de dimineaţă. Summitul istoric de la Panmujom va fi urmat de o întrevedere între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, care va avea o semnificaţie similară.
Sursă: Timpul.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"