NordNews
Avem ce spune

Reacţia Guvernului R. Moldova la embargoul Rusiei la produsele agricole

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor nu a primit deocamdată notificare oficială referitor la decizia Federaţiei Ruse de a interzice din 15 august importul produselor agricole din aproape toate raioanele ţării. Respectiv, instituţia nu poate veni cu precizări referitor la dăunătorii invocaţi de partea rusă. În legătură cu această situaţie, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că trebuie identificate noi pieţe de desfacere pentru produsele moldoveneşti, transmite IPN.

„Avem obiective foarte clare pe termen scurt şi mediu. Urmează să acordăm o atenţie deosebită digitalizării proceselor, să consolidăm capacităţile inspectorilor ca să aibă acele utilaje necesare la efectuarea controalelor. Urmează o analiză amplă şi vom interveni”, a declarat directorul ANSA, Radu Musteaţa, la şedinţa Guvernului.

Şefa executivului a spus că sunt necesare măsuri şi trebuie identificate soluţii. O atenţie deosebită trebuie acordată diversificării pieţelor externe, inclusiv pentru mere.

„Unu – acţiuni din partea ANSA, doi – intensificarea lucrului pentru găsirea pieţelor noi de desfacere. Ştiu că aici se lucrează intens. Şi trei – să vedem care ar fi soluţii pe interior”, a mai spus premierul.

Federaţia Rusă interzice începând cu 15 august importul de produse agricole din aproape toate raioanele din Republica Moldova. Reprezentanţii Rosselhoznadzor, instituţia care monitorizează calitatea produselor alimentare în Rusia, precizează că motivul interdicţiei a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldoveneşti care intră pe teritoriul Rusiei. Potrivit Rosselhoznadzor, pe parcursul anilor 2021 şi 2022, în produsele moldoveneşti s-ar fi depistat de 93 de ori 11 tipuri de dăunători.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"