NordNews
Avem ce spune

Reacția lui Vlad Filat la hotărârea CtEDO: Nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat

Vlad Filat a postat pe pagina sa de facebook o reacție cu privire la hotărârea CtEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publică marţi, 7 decembrie, hotărârea în cauza fostului premier Vladimir Filat împotriva R. Moldova. Astfel, CEDO a constatat că fostului premier Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumţia nevinovăţiei în cadrul şedinţei Parlamentului din 2015 când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

CEDO a hotărât că articolul 6 § 2 cu privire la prezumţia nevinovăţiei, în privinţa declaraţiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunităţii parlamentare, nu a fost violat.

„Hotărârea nedefinitivă CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO.
Hotărârea de azi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care am invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, am beneficiat de reducerea termenului de detenție.
De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului.
Adițional, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.
Hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării”, potrivit lui Vlad Filat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata