NordNews
Avem ce spune

Reacția PSRM la îngrijorarea europarlamentarilor cu privire la alegerile prezidențiale din RM

Partidul Socialiștilor vine cu o reacție la anunțul parlamentarilor europeni care s-au arătat îngrijorați de „recentele acțiuni ale Guvernului Republicii Moldova care subminează integritatea procesului electoral”. Potrivit unui comunicat de presă, PSRM se declară „nedumerit de acuzațiile” deputaților europeni, scrie deschide.md

Înclinăm să credem că afirmațiile greșite ale parlamentarilor europeni sunt făcute doar din lipsă de documentare. Admitem că aceștia au fost informați greșit de către anumite forțe politice de la Chișinău. Totodată, suntem deschiși pentru o comunicare directă cu demnitarii din UE, pentru a-i informa din prima sursă și îndemnăm că aceștia să încerce să obțină o documentare a situației de la instituțiile statului”, se spune în comunicat.

Referindu-se la finanțarea candidaților la funcția de președinte din partea partidelor care i-au desemnat, socialiștii susțin că prevederile respective „au fost modificate în vara anului 2019, împreună cu deputații din PAS și Platforma DA”.

Reducerea plafonului de donații către un concurent electoral la cel mult 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs a fost propusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. La fel, mai subliniem că legislația prevede clar că niciun concurent electoral nu poate primi bani de la bugetul de stat, decât sub formă de împrumut. În aceste condiții, partidele, care sunt finanțate de stat, nu pot să facă transfer în fondul electoral al candidatului”, precizează PSRM.

Amintim că președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki, s-au arătat îngrijorați de „recentele acțiuni ale Guvernului socialist al Republicii Moldova care subminează integritatea procesului electoral”.

Într-o declarație făcută publică marți, cei trei europarlamentari menționează că urmăresc cu îngrijorare modul în care recentele schimbări adoptate de deputații PSRM subminează integritatea procesului electoral înainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. „Acest lucru este îngrijorător pentru noi. Partidul președintelui Dodon este lipsit de rușine și de scrupule atunci când interpretează și modifică reglementările electorale doar pentru a ajuta candidatul său să obțină o nouă victorie”, subliniază europarlamentarii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata