NordNews
Avem ce spune

Reacțiile PAS și Pro Moldova la decizia PSRM de a negocia o coaliție cu PD

Grupul foștilor democrați – Pro Moldova – și formațiunea PAS au comentat decizia PSRM de a iniția o coaliție de guvernare cu Partidul Democrat. În timp ce PDM se convoacă în ședința Consiliului Național Politic , PAS spune că urmărește „cu atenție ” ce se întâmplă în PD. Între timp, deputatul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, e de părere că această coaliție e ca și formată și trebuie să se numească „Kozak 2”, după modul în care era poreclită și majoritatea ACUM-PSRM. 

PAS califică ședința democraților drept o o adunare la care „un grup de deputați vulnerabili vor merge la Consiliul Politic să transforme o decizie dictată de Igor Dodon în decizia Partidului Democrat”.
Pe umerii membrilor Consiliului Politic al partidului stă o responsabilitate enormă în fața propriilor alegători, care în majoritatea lor sunt pro-europeni. Este un moment decisiv în traiectoria acestei formațiuni politice, care alege între reformă și curățare internă, pe de o parte, și anexare de către Partidul Socialiștilor, pe de altă parte. Alegerea este între confortul unor deputați și interesul cetățenilor”, se arată în mesajul oficial PAS.
Mai mult, PAS afirmă că, în ultimele săptămâni, a depus „mai multe eforturi pentru a găsi o platformă comună cu PD-ul”.
Eforturile ar fi constat în negocierea declarațiilor privind ireversibilitatea vectorului de integrare europeană, condamnarea intențiilor de federalizare a țării și inițierea procedurii de demitere a Guvernului. „Toate încercările noastre au fost refuzate, sub diferite pretexte”, se arată în mesajul PAS.
O posibilă coaliție între PD și PSRM a fost comentată de fostul democrat Sergiu Sîrbu.
„Alianța PSRM-PDM mimează acum niște procese politice. Probabil că și PDM va veni în curând cu un comunicat de presă, care va conține același mesaj, aceleași teze, fiind cel mai probabil scris în același centru de comandă, poate și de același expert. Ca și denumire pentru noua coaliție politică „KOZAK 2” se potrivește la fix, altfel nu poate fi numită o coaliție cu socialiștii. Domnul Filip n-ar trebui să fie împotrivă acestei denumiri, oricum Igor Dodon dictează regulile, ținând cont de indicațiile de la Moscova”, a scris pe Facebook deputatul Pro Moldova.
Amintim că, pe 4 martie, și PSRM a convocat ședința Consiliului Politic Național, unde a primit mandatul de purta negocieri și de a încheia parteneriate politice „pentru asigurarea unei guvernări stabile”. Socialiștii au mai menționat că PDM este singurul partid parlamentar deschis dialogului privind crearea unui parteneriat politic.
Între timp, în seara de 4 martie, PD a anunțat convocarea unui Consiliu Național propriu. Deputata Monica Babuc a declarat pentru AGORA: „Categoric noi nu avem în agendă anunțurile puse de alte partide. Este agenda propriu-zisă a partidului și acolo o să discutăm necesitățile. Dar cu siguranță nu este vorba sub nicio formă de anunț sau alte decizii ale altor partide”.
 
Sursa/imagine foto: agora.md
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"