NordNews
Avem ce spune

Realitățile din Republica Moldova în 50 de fotografii

Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” a organizat o expoziție fotografică despre realitățile din Moldova. De altfel, evenimentul este la a III ediție. În acest an, 5 fotografi au documentat diverse teme: cât e de curat râul Bîc; cum se cresc caii de rasă la ferma „At-Prolin” din Ceadîr-Lunga (UTA Găgăuzia); 10 portrete ale centenarilor din anul Centenarului; tradiția și cultura vinului la moldoveni; circulația peste râul Nistru, prin postul vamal de tip debarcader ”Molovata”. Fiecare serie fotografică are un mesaj aparte, iar autorii materialelor s-au străduit să redea veridic realitățile țării prin prisma obiectivului foto.
 
„Realizăm această expoziție fotografică al treilea an consecutiv, însă realitatea din Republica Moldova nu s-a schimbat, ea a rămas aceeași. Cu părere de rău, deși trăim în 2019 și poate ar trebui să trăim ca „în sânul lui Dumneu, realitățile din țară pentru mine sunt strașnice și deprimante. Fotografii au ales teme reale și fezabile. Autorii au realizat un material din mii de fotografii, au fost nevoiți să aleagă doar 30, pe cele mai bune.” a menționat Polina Cupcea, fondatoar și reporter la „Oameni și Kilometri”.
 
Andrei Ghilan a realizat o serie fotografică pe tema „Inima crescătoriei de cai din Moldova”. Protagonistul materialului este Constantin Cheleș, directorul „At-Prolin”, unica fermă de cai de rasă din Republica Moldova, aflată în Ceadîr-Lunga. Cheleș nu-și imaginează viața fără îngrijirea acestor animale. Autorul a dezvăluit prin fotografiile sale viața protagonistului.

„Îmi place să comunic cu oamenii, care sunt fideli meseriei, care o practică nu pentru glorie sau bani, dar fiindcă nu-și închipuie viața fără ea. Constantin Cheleș este o astfel de persoană, nu poate trăi fără cai. Străbunelul, bunelul și tatăl lui Constantin Cheleș s-au ocupat de creșterea cailor și el a continuat afacerea familiei. Datorită dragostei, dăruirii de sine și efortului susținut, a reușit să păstreze firma de cai de rasă „At-Prolin”, În anii ’90,  firma n-a avut finațare din partea statului, așa încât, către 2000, unii au intenționat să falimenteze firmat, pentru a fi privatizată cu un preț redus. Constantin Cheleș a fost nevoit să fie și veterinar, și selecționer-zootehnic, și fierar și antrenor-călăreț. În timpul liber, îi place să picteze, iar protogoniștii tablourilor sunt caii. El visează ca întreprinderea să fie preluată de generația viitoare, să devină un muzeu cu exponate vii.” a spus Andrei Chilat.
 
„Centenari în anul Centenarului”  este tema pusă în fotografii de ziaristul Vadim Șterbate. Subiectul a fost documentat timp de jumătate de an și imortalizează crâmpeie din viața a 10 persoane. Din păcate, între timp, trei dintre eroinele materialului, Eufrosinia Pușcaș, Domnica Craveț și Feodora Sumanov, au decedat.

Am ales acest subiect, fiindcă 2018 a fost un an simbolic pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, și mă gândeam să-i surprind în fotografii pe cei care s-au născut în acea perioadă, perioada Marii Uniri. M-am bucurat că unii dintre ei sunt activi și la 100 de ani, și țin minte foarte bine evenimentele întîmplate acum 7-8 decenii… Dar îmi pare rău că nu toți eroii reportajului mai sunt în viață.” a menționat Vadim Șterbate.
 
Tatiana Obuh a realizat o serie fotografică despre ecologie și anume  despre poluarea râului Bîc, care, potrivit ei, ilustrează situația râurilor din țara noastră. Materialul, la care a lucrat 3 luni, a fost intitulat „Râul capitalei”.

„Am ales acest subiect, deoarece sunt interesată și chiar mă frământă situația ecologică din Moldova. În viziunea mea, situația  râului Bîc, cea mai importantă arteră de apă a Chișinăului, și vorbesc de poluoarea excesivă a acestuia,  este indentică cu cea a altor râuri ale Moldovei. De asemenea, am dorit să redau comuniunea om- natură și, mai ales, cum dintr-un izvor, care începe într-o rezervație naturală pitorească, râul se poate transforma într-un canal de scurgere.” a remarcat Tatiana Obuh
 
 „Linia Vieții” reprezintă o istorie fotografică despre circulația peste râul Nistru, prin postul vamal de tip debarcader „Molovata”, serie realizată de Mihail Caralașan. El este din Transnistria, iar subiectul acesta îi este foarte aproape.

„Mereu am fost interesat de tema graniței și a râului Nistru. În acea regiune, ambele maluri ale Nistrului sunt sub jurisdicția Moldovei, fapt, de altfel, neordinar și care trezește un interes viu, pentru că Nistrul,or, în rest,  pe aproape toată întinderea sa, râul este și frontieră propriu-zisă. Malul stâng din „Molovata” aparține Republicii Moldova, iar cel mai apropiat punct de control cu ​​Transnistria nu este prevăzut pentru trecere (acolo nu se oferă carduri pentru migrare), în consecință, oamenii care trăiesc în Molovata Nouă sunt nevoiți să utilizeze serviciile debarcaderul. Cetățenii înregistrați în Molovata Nouă au dreptul să intre în Transnistria fără un card de migrare, dar acest lucru este valabil doar pentru persoanele fizice, nu și pentru cele juridice. Prin urmare, acest post vamal de tip debarcader este o adevărată linie a vieții  care asigură cu tot necesarul  persoanele  care trăiesc în satele moldovenești de pe malul stâng al Nistrului .” a spus Mihail Caralașan.
 
Cea de-a cincea serie foto a fost realizată de Andrei Moraru. Subiectul este relevant pentru Republica Moldova, deoarece e vorba despre „Vinul din sat”.

Am ales acest subiect în primul rând, pentru că mă interesează cum se face un vin de casă, care, după cum observ, se practică tot mai puțin de noua generație și mă tem că în câțiva ani această îndeletnicire va deveni mult mai restrânsă. Vom trece cu toții la consumul vinului fabricat industrial. În al doilea rând, pentru că eu vin de la sat și l-am urmărit pe bunelul meu cum făcea vinul. După ce el va dispărea, în familia noastră nimeni n-o să mai prepare această băutură.” a afirmat Andrei Moraru
 
Expoziția fotografică „Realități” a fost organizată grație finanțatorilor – National Endowment for Democracy. Fiecare dintre cele 5 serii fotografice au fost premiate cu cîte o o bursă în valoare de 400 $. Asociația Reporterilor „Oameni și kilometri” își propune în toamna acestui an să de-a start concursului Realități”, care se va afla le cea de-a patra ediții și speră că vor putea oferi mai multe burse tinerilor, pentru încurajarea fotojurnalismului din țară. Expoziția „Realități a fost vernisată la Pinocoteca „Antioh Cantemir” din municipiul  Bălți la 15 iunie și va fi deschisă până la sfârșitul lunii august.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"