NordNews
Avem ce spune

Recomandările IGSU pentru prevenirea riscurilor în perioada caniculară

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a prezentat recomandări pentru populație în vederea reducerii riscurilor pentru sănătate și prevenirea cazurilor de înec în perioada caniculară, informează MOLDPRES.

Salvatorii recomandă să fie acordată o atenție maximă în timpul scăldatului și desfășurării unor activități recreative în spațiile de agrement. Astfel, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate și dotate cu stații de salvare. „Cetățenii sunt rugați să evite intrarea în apa rece a bazinelor acvatice și râuri, atunci când sunt înfierbântați, după expunerea îndelungată la razele solare. Totodată, specialiștii îndeamnă oamenii să nu consume băuturi alcoolice, înainte de a intra în apă. La fel, pentru prevenirea situațiilor de risc, salvatorii recomandă evitarea scăldatului pe timp de noapte și dacă există careva probleme de sănătate”, se menționează într-un comunicat de presă al IGSU.

Recomandările specialiștilor vin și pentru persoanele care au în grijă minori, acestea fiind îndemnate să-i monitorizeze strict, pentru a nu permite mersul copiilor la scăldat, de unii singuri. De asemenea, minorii trebuie să fie monitorizați în apă sau în proximitatea acesteia, chiar dacă pot înota.

În contextul temperaturilor ridicate, un risc iminent îl reprezintă și producerea incendiilor. Astfel, pompierii atenționează cetățenii să fie prudenți cu sursele de foc, pentru a nu provoca incendii. „Angajații IGSU îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor, mai ales în condiții de umiditate redusă. Totodată, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Mai mult, focurile de picnic, se recomandă să fie aprinse doar în spații special amenajate, iar la plecare să fie stinse definitiv”, a precizat IGSU.

În situații de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în zilele de odihnă, vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi ridicate de până la +36…+38°C.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"