NordNews
Avem ce spune

Redobândirea frauduloasă a cetățeniei române

Procuratura Anticorupție va porni urmăririi penale în cadrul unui dosar privind redobândirea frauduloasă a cetățeniilor române.
În perioada 2013 până în prezent, gestionarii unor companii private, sub paravanul acordării consultaţiilor juridice pentru redobândirea cetățeniei românești, au pretins şi au primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, sume bănești considerabile, în schimbul asistenței acordate la redobândirea cetăţeniei României, susţinând că au influenţă asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatelor României din or. Odesa (Ucraina), or. Moscova (Federaţia Rusă) și Autorității Naționale pentru Cetățenie din mai multe județe ale României.
Concret, figuranții pe dosar și-au specializat activitatea pe:
–       depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei românești, în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse;
–       depunerea, în regim prioritar, a Jurământului de credinţă faţă de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru obţinerea cetăţeniei române;
–       transcrierea, în regim prioritar, a actelor de stare civilă (certificate de naștere/deces/căsătorie etc.);
–       obținerea vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate.
Figuranții percepeau de la solicitanți pentru prestarea serviciilor respective, sume bănești în mărime de la 1500-2000 euro (pentru depunerea jurământului în regim de prioritate) și de la 10000-25000 euro (pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului),  sume care în cumul reprezintă proporţii deosebit de mari.
În urma efectuării a 30 de percheziții, la oficiile și domiciliile gestionarilor companiilor respective, procurorii anticorupție au ridicat documente, acte de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova și Federației Ruse, tehnică de calcul, telefoane mobile și mijloace bănești.
Au fost reținute 5 persoane, 4 dintre care au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu.
Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"