NordNews
Avem ce spune

Reforma actelor permisive a adus economii de 12 milioane de dolari

Reforma actelor permisive, pe care Guvernul a promovat-o pe parcursul anului trecut, a adus oamenilor de afaceri economii de peste 12 milioane de dolari anual, conform experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Băncii Mondiale.
Astfel, până la implimentarea reformei, reprezentanții mediului de afaceri cheltuiau excesiv pentru obținerea a 416 acte permisive.
În preznt, Nomenclatorul actelor permisive aprobat de Parlament conține  doar 152 de acte permisive și este divizat în trei componente: licențe, autorizații și certificate.
Adițional au fost aprobate o serie de principii noi care limitează oportunitățile de abuz din partea organelor emitente de acte permisive și exclud dreptul autorităților de a respinge fără motiv cererea de obținere a actului permisiv, depusă de agentul economic.
În același timp, au fost introduse sancțiuni suplimentare pentru funcționarii care admit abuzuri în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Economiile au loc atât datorită reducerii numărului de acte permisive, cât și procedurilor de eliberare a acestora. După punerea în aplicare a soluțiilor de ghișeu unic național, (adică solicitarea la distanță, într-un singur punct a tuturor actelor permisive necesare agentului economic) cheltuielile mediului de afaceri se vor reduce și mai mult.
Reforma actelor permisive a fost realizată la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip, cu participarea Consiliului Economic, a Ministerului Economiei și Infrastructurii şi cu suportul experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Băncii Mondiale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"