NordNews
Avem ce spune

Renato Usatîi – „un fenomen”?

Despre primarul de Bălți, Renato Usatîi, mass-media din R. Moldova a scris de cele mai multe ori în culori negative, cu excepția materialelor promoționale  editate de „Partidul Nostru”, fracțiune politică pe care o conduce. El a fost etichetat drept „aventurier politic”, „om al Moscovei”, „populist”, „excentric”, „slobod la gură” etc. Toate aceste epitete facile erau/mai sunt încercări de a defini felul său neobișnuit de a face politică, de a relaționa cu alegătorii, cu cetățenii.

Ascensiunea surprinzătoare începe în 2015, când câștigă neașteptat alegerile pentru primăria de Bălți, alte câteva zeci de fotolii de primari din localitățile din nordul țării fiind ocupate de membrii Partidului „Partidul Nostru”. În toamna lui 2014, autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să excludă partidul lui Usatîi „Patria” din cursa pentru parlamentare, ilegal, cum se știa atunci și cum a demonstrat acum CEDO, fiindcă avea șanse reale să devină fracțiune a legislativului. Astfel, conform unor sondaje interne  formațiunea lui Usatii ar fi putut  obține până la 20 la sută din voturi. Să nu uităm că anume atunci a apărut la suprafață odiosul Cavcaliuc, care s-a implicat în mare măsură în scoaterea partidului „Patria” din cursa electorală.

Puțină lume a încercat să explice motivele/cauzele apariției și consolidării „fenomenului Usatîi”. Cei care s-au produs în calitate de experți ai cazului au invocat nu neapărat carisma, ci obscuritatea în care sunt cufundate mai multe momente din viața lui R. Usatîi, de exemplu, perioada aflării în Rusia: afacerile și banii făcuți acolo, relațiile cu oficiali ruși de rang înalt etc. A pus în gardă și generozitatea rar întâlnită la oamenii politici din R. Moldova, dar și la fondurile de caritate patronate de Plahotniuc sau Dodon. Un alt subiect de discuție a fost și limbajul său temerar, uneori la limită/coroziv, și opiniile deloc elegante despre reprezentanții clasei politice autohtone, demers care i-a adus multe dușmănii – de la Filat până la Dodon și mai departe. În cei aproape 8 ani de aflare pe arena politică de la noi, Renato Usatii, place sau nu place, a impus o altă imagine a omului politic de la noi, dărâmând cu ușurință miturile edificate de specialiștii în PR plătiți cu bani grei. Astfel, în lumina proiectorului liderului „Partidului Nostru”,  politicianul din R. Moldova arată mic, hrăpăreț, neinspirat, cu lipsa perspectivei. Primarul de Bălți a spart și multe alte tipare, convenții, stereotipuri.

Usatîi este o persoană despre care merită să se vorbească fără menajamente, contabilizându-se atât victoriile, cât și eșecurile în administrarea orașului Bălți, dar și cele din cariera de om politic, fără a exclude și discuțiile despre scheletele din dulap, când ele pot fi identificate. „Fenomenul Usatîi” devine un subiect de interes  mai ales acum în anticipate, fiindcă liderul „Partidului Nostru” influențează vizibil cursul politicii din republică, precum și ar putea determina configurația viitorului legislativ. Dar mai ales pentru că, fără îndoială, este altfel…

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata