NordNews
Avem ce spune

Reniță despre Stoianoglo: Recurge la metode deja probate de către protectorul său politic, Igor Dodon

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a ținut vineri, un discurs în care a adus un șir de învinuiri la adresa reprezentanților Uniunii Europene și a Ambasadorului SUA la Chișinău. Potrivit ex-deputatului Iurie Reniță, procurorul general recurge la aceleași metode ca și Igor Dodon, scrie Punctul pe I.

„În totală dizgrație și disperare că pierde importanta funcție de procuror general și va trebui să răspundă în fața legii pentru protejarea corupților, interlopilor, trădătorilor de patrie și a criminalilor, Alexandr Stoianoglo recurge la metode deja probate de către protectorul său politic, Igor Dodon. Acesta plasează eșecurile lamentabile și indubitabile în lupta cu corupția și corupții pe seama „ingerințelor în treburile interne” din partea reprezentantului UE și a Ambasadorului SUA la Chișinău. Exact în același mod a procedat și liderul PSRM-ist, învinuind americanii și europenii de înfrângerile sale și ale PSRM-ului la alegerile prezidențiale și parlamentare.” a spus Reniță.

Totodată, diplomatul menționează că nu există nicio deosebire de abordare și comportament public între procurorul general Alexandr Stoianoglo și ex-președintele Igor Dodon.

„Este mult prea evident că Stoianoglo a devenit, chiar de la preluarea mandatului, o portavoce și un protejator fervent al lui Dodon și PSRM-ului.”, a adăugat el.

Iurie Reniță spune că „duritatea și agresivitatea discursului cu care Stoianoglo atacă Uniunea Europeană și SUA (nu-i exclus că vor urma Polonia, statele Baltice și România) nu este doar reprobabilă, ci și condamnabilă”.

„Atacurile nesimțite ale procurorului general urmăresc, în consecință, compromiterea opțiunii noastre strategice de revenire în marea familie europeană. Stoianoglo neglijează, cu bună știință, contribuția financiară semnificativă a UE pentru reformarea de substanță a justiției, inclusiv a procuraturii generale. Cine, care instituție a statului cu responsabilități în domeniul politicii externe l-a abilitat pe procurorul general să atace și să compromită relația noastră externă cu partenerii strategici? Oare Stoianoglo nu cunoaște (sau nu vrea să cunoască!) că aceste atribuții aparțin, constituțional, în exclusivitate MAIIE, guvernului, parlamentului și președinției? Dezlănțuirile necontrolate și total deplasate ale actualului procuror general este argumentul cel mai concludent că acesta este, in prezent, un adevărat pericol național, impunându-se neîntârziat luarea măsurilor adecvate din partea instituțiilor statului. Opriți-l pe Stoianoglo: el chiar știe ce face!”, a mai spus el.

Diplomatul spune că ar accepta implicarea lui Stoianoglo în activități diplomatice doar în următorul caz: „să facă, prin intermediul MAEIE, demersurile privind semnarea Protocoalelor bilaterale de colaborare intre procuratura generală a Republicii Moldova și procuraturile generale ale statului Bahamas si a Federației Ruse în domeniul spălării banilor. Această necesitate stringentă derivă, mai ales, după publicarea ultimei investigații de spălare de bani în „Anticoruptie.md” în cadrul operațiunii „Bahamas”, cu implicarea fruntașilor socialiști și a liderului PSRM.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"