NordNews
Avem ce spune

Reniță: Dodon îi ducea lui Putin butoaie cu vin ca să-și manifeste vasalitatea față de Kremlin

Gestul președintelui Estoniei, Kersti Kaljulaid, care a ignorat un cadou, o sticlă de șampanie din Crimeea, din partea Federației Ruse, a fost apreciat și de oficialii de la Chișinău, scrie deschide.md.
Deputatul Iurie Reniță comentează gestul președintelui ca fiind unul „de toată admirația”, însă susține că Ambasada Rusiei, care i-a trimis cadoul, a procedat „provocator”.

„Un gest de profund respect și de toată admirația! Președintele Estoniei, Doamna Kersti Kaljulaid, a returnat cadoul trimis de ambasada Federației Ruse la Tallinn cu ocazia aniversării a 50-ea a zilei sale de naștere. Ambasadorul rus i-a trimis o sticlă de vin spumant produs în Crimea, un buchet de flori și ciocolată. Din punct de vedere diplomatic ambasadorul rus a procedat in mod sfidător și provocator, trimițându-i șefului statului estonian un spumant de pe teritoriul ucrainean al Crimeii, în prezent ocupat de către Rusia”, scrie Reniță pe pagina sa de Facebook.

Deputatul este de părere că Aambasada Rusă a făcut acest lucru intenționat, la indicațiile primite de la Moscova, iar președintele Estoniei, prin returnarea sticlei de șampanie din Crimeea, a dat o lecție de corectitudine.

„Doar un Președinte cu multă demnitate și verticalitate politică putea să reacționeze în acest mod. Estonia este o țară mai mică ca populație și puțin mai mare ca teritoriu decât Republica Moldova. Președintele Kaljulaid a dat o lecție de corectitudine diplomatică și consecvență în promovarea cu demnitate a intereselor naționale ale Estoniei. Estonienii nu apelează la aberații de genul „politică externă echilibrată”, pe care Igor Dodon o promovează cu atâta slugărnicie față de Rusia”, adaugă deputatul.

Nu în ultimul rând, Iurie Reniță a ținut să facă o comparație cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, care, din contra, îi duce lui Putin „butoaie cu vin” pentru a-și manifesta supunerea față de Rusia.

„O diferență uriașă între un Președinte estonian cu multă demnitate și cel mai antinațional președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care-i ducea la Moscova lui Putin mai multe butoaie de vin pentru a-și manifesta deplina vasalitate față de Kremlin”, a conchis Reniță.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata