NordNews
Avem ce spune

În premieră! R. Moldova a făcut schimb de organe cu România. Au fost salvate trei persoane

În Republica Moldova, pentru prima dată a fost transplantat un organ prelevat în România. Pacienta este o femeie diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală. Aceasta a beneficiat de un transplant de ficat. Aducerea în țară a grefei a fost posibilă datorită unui acord în domeniul donării și transplantului de organe, semnat de reprezentanții agențiilor de transplant din cele două țări.

 

 

Ficatul a fost adus în Republica Moldova de Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, iar ulterior a fost transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde la scurt timp a fost transplantat pacientei.

O echipă compusă din aproximativ 50 de lucrători medicali – chirurgi, anesteziologi, medici din secția Terapie Intensivă, asistenți medicali, angajați ai Laboratorului clinic diagnostic al SCR „Timofei Moșneaga” au participat la operația de transplant care a durat circa șapte ore.

„Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar pacienta se simte bine, fiind transferată deja din secția Terapie Intensivă în secția Chirurgie hepatobiliopancreatică”, anunță Ministerul Sănătații al R. Moldova.

 

 

În baza aceluiași acord în domeniul donării și transplantului de organe, Republica Moldova a trimis în România rinichii unui donator, deoarece în țara noastră nu au fost identificate persoane compatibile. Rinichii au fost prelevați de la un bărbat în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală, familia căruia și-a exprimat acordul pentru ca aceștia să fie donați.

Astfel, de transplant de rinichi au beneficiat doi bărbați, de 36 și 63 de ani, unul din România și altul originar din Republica Moldova, dar care locuiește în țara vecină. Rinichii au fost transplantați de medicii de la Centrul Regional de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I Parhon”, Iași.

Banner DRRM Noiembrie 2022
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"