NordNews
Avem ce spune

Republica Moldova este asigurată cu lapte doar în proporție de 70%

Republica Moldova este asigurată cu lapte doar în proporție de circa 70 la sută. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii, într-o ședință care a avut loc în dimineața zilei de marți, cu responsabilii din direcțiile raionale, scrie agora.md

Necesarul de lapte pentru țara noastră este de 700 de mii de tone, Astăzi, peste 40 mii tone sunt importate. Este un spațiu destul de larg pentru a fi făcute investiții în acest sector”, a declarat ministrul Viorel Gherciu.

Vicepreședintele raionului Sângerei, Ion Bîrsanu, a intervenit în cadrul ședinței și a spus că atât timp cât un litru de lapte va fi cinci lei, iar o sticlă de apă de un litru și jumătate va costa șapte lei, producătorii de lapte vor fi demotivați.

La noi, în ultimii cinci ani, s-au redus vreo 15 stâni. La noi nu sunt brațe de muncă. Am vrea prin intermediul ministerului să aflăm unde sunt aparate de muls ovine și caprine, pentru că asta ar fi o scăpare”, a declarat Ion Bîrsanu.

Drept replică, Ministrul a declarat că mai mulți producători au solicitat intervenția în negocierea prețului la lapte: „Este important ca producătorii de lapte să înțeleagă că ar fi bine să se asocieze, ca să beneficieze la maxim de valoare adăugată în urma procesării laptelui”, a mai adăugat Viorel Gherciu.

În ce privește produsele lactate, potrivit autorităților, țara noastră este asigurată cu unt în proporție de 58 la sută, cașcaval și brânză – 39 de procente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata