NordNews
Avem ce spune

Republica Moldova, pe locul 81 la capitolul libertății presei

R. Moldova se clasează pe locul 81 la capitolul libertății presei, conform unei Hărți a libertății presei în anul 2018, elaborată de Asociația Reporterilor fără Frontiere, scrie deschide.md.
În studiu este prezentată o analizată a libertății de exprimare în 180 de state de pe glob, elaborând cinci verdicte: libertate deplină, stare satisfăcătoare, sunt careva probleme, stare nesatisfăcătoare, aproape nu există libertate de exprimare.
Situația în R. Moldova a fost evaluată la nivel mediu. Asociația Reporterilor fără Frontieră relevă că în republica noastră există probleme, iar libertatea de exprimare e la același nivel ca în Polonia, Italia, Grecia, Serbia, Brazilia, Argentina și Coreea de Sud.
Pe primele locuri în clasament sunt Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Islanda, Germania, Irlanda și Noua Zeelandă.
Printre statele unde libertatea cuvântului este satisfăcătoare se numără Canada, SUA, Chile, Australia, Spania, Portugalia, Franța, dar și România.
State cu situația nesatisfăcătoare a libertății cuvântului par să fie cele mai multe. Exemplele cele mai importante și răsunătoare sunt Rusia, India, Mexic, Turcia, dar și Ungaria, care este stat membru al Uniunii Europene.
Țările în care nu prea există libertatea cuvântului, care se caracterizează printr-un regim aspru bazat pe ideologie, sunt cele din lumea arabă, cu mici excepții, China și Coreea de Nord, dar și Cuba.
Clasamentul a fost întocmit în baza informațiilor și a evenimentelor din anul 2018.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"