NordNews
Avem ce spune

Republica Moldova se poate lăuda cu exporturi mai mari de cireșe și vișine

Conform datelor Serviciului Vamal se atestă o creștere semnificativă de 117% la exportul de cireșe și de 99% la exportul de vișine. Iar conform informațiilor din Sistemul Informațional pentru eliberarea certificatelor fitosanitare al Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pe lângă piețele tradiționale, Federația Rusă, România, și Ucraina, au fost realizate primele livrări în Estonia, Ungaria, Irak, Letonia, Polonia, Olanda.

„Este îmbucurător faptul că în pofida crizei regionale, agenții economici și-au consolidat eforturile, obținând rezultate frumoase și exportând la ziua de astăzi cantități de peste 12 mii tone de cireșe (circa 640 camioane) și peste 3 mii tone de vișine (circa 160 camioane), comparativ cu situația similară din anii precedenți cifra practic se dublează.

Astfel, ținem să menționăm că valoric sumele exporturilor de fructe-cireșe se estimează la peste 215 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 202% comparativ cu peste 91 milioane lei în 2019,  peste 116 milioane lei în 2020 și peste 71 milioane lei în 2021”, anunță reprezentanții ANSA printr-o notă informativă.

Agenția susține că la capitolul exportului de vișine valoarea mărfurilor se estimează la peste 38 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 183% comparativ cu peste 13 milioane lei în 2021.

Anterior ANSA în colaborare cu Serviciul Vamal, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, și în conlucrare cu Comisia parlamentară agricultură şi industrie alimentară au elaborat un mecanism de facilitare și prioritizare a exportului produselor agricole ușor alterabile  (legume și fructe) și au stabilit norme referitor la procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă.

1

2

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"