NordNews
Avem ce spune

Republica Moldova și CEB au semnat împrumutul de 70 mln de euro

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat astăzi un acord de împrumut de 70 milioane de euro, pentru a atenua impactul COVID-19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Împrumutul este structurat în două componente: sănătate și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii (ÎMM), transmite MOLDPRES.

Patruzeci de milioane de euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.
Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Resursele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.
Vicepremierul Serghei Puşcuţa, ministru al Finanțelor, a mulțumit Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru suportul constant oferit țării noastre. Oficialul a precizat că acordul respectiv reprezintă un răspuns eficient și prompt la necesitățile Republicii Moldova în lupta cu COVID-19. „Atenuarea efectelor COVID-19 asupra sănătății populației Republicii Moldova, precum și asupra economiei naționale rămâne în continuare o prioritate a Guvernului”, a spus Puşcuţa.
La rândul său, guvernatorul CEB, Rolf Wenzel, a declarat că „deoarece COVID-19 continuă să aibă un impact foarte mare asupra economiei și societății, este vital ca țările membre ale CEB să-și sporească capacitățile de răspuns”. „Suntem încântați să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de a consolida sistemul de sănătate, precum și de a oferi ajutorul necesar pentru întreprinderile mici afectate de criză”, a conchis guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"