NordNews
Avem ce spune

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 70 milioane de dolari de la Banca Mondială

Banca Mondială oferă Republicii Moldova un împrumut de 70 de milioane de dolari, bani destinați sporirii capacității de distribuție a energiei electrice. Potrivit unui comunicat la instituției internaționale menționate, decizia de acordare a creditului a fost aprobată ieri, de Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale, scrie tv8
Din banii de la BM se va construi o linie aeriană nouă, de tensiune înaltă de 400 kV, între Vulcănești, în sudul Moldovei, și  Chișinău. De asemenea, se prevede modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești; precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei.
„Proiectul va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la rețeaua europeană de energie electrică prin România. Aceasta va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la prețuri competitive și transparente”, se menționează în comunicat.

Potrivit celor de la Banca Mondială, în prezent, Moldova este nevoită să importe 80% din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă și se bazează pe un număr limitat de surse: „Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie și structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare și limitează concurența în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultând în prețuri mari pentru energia electrică și vulnerabilitate față de șocurile externe”.
„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autoritățile Republicii Moldova să consolideze și să diversifice infrastructura energetică a țării și să garanteze o aprovizionare stabilă și sigură pentru Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova. „Proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care finanțează construcția unei stații de conversie succesivă la Vulcănești”, a mai spus aceasta.
În ultimii 27 de ani, Banca Mondială a acordat Republicii Moldova împrumuturi în sumă totală de peste un miliard de dolari SUA, pentru aproximativ 60 de proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include zece proiecte active, cu un angajament total de 391,3 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernanța electronică, asistența medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.
Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Moldova include cinci proiecte în sumă de 17 milioane de dolari SUA (69% împrumuturi și 31% capital propriu). Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"