NordNews
Avem ce spune

Republica Moldova va marca pe 23 august ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului

Republica Moldova se alătură deciziei Parlamentului European și va marca pe 23 august ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului, a anunțat în ședința guvernului prim-ministrul Maia Sandu, informează MOLDPRES.
„În consonanță cu decizia Parlamentului European, pusă în aplicare încă din 2009, guvernul declară din acest an 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare. Altfel, aceasta se numește Zi de comemorare a victimelor nazismului și stalinismului. Invităm toată lumea, inclusiv televiziunile să ni se alăture în acest proces, în ținerea unui minut de reculegere la ora 20.00 în prime time”, a declarat Maia Sandu. Ea a adăugat că mai multe detalii vor fi anunțate ulterior.
La 29 septembrie 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului.
Stabilirea zilei de 23 august ca zi de comemorare a victimelor totalitarismului a fost sprijinită și de Declarația de la Vilnius din 2009 a Adunării Parlamentare a OSCE.
La 23 august 1939 a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov în care Uniunea Sovietică și Germania nazistă au stabilit să împartă între ele Europa de est.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"