NordNews
Avem ce spune

Revin frigurile. Ninsori și înghețuri de până la -9 grade Celsius, în nordul țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru sfârșitul acestei săptămâni și prima zi din săptămâna viitoare precipitații sub formă de ninsoare. De asemenea, se așteaptă o răcire a vremii de până la -9 grade Celsius pe timp de noapte, scrie Cotidianul.md. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a anunţat mai multe măsuri de protecţie.

Conform meteorologilor, în următoarele 3 zile vremea va fi frumoasă, cu temperaturi generoase care vor oscila între 13 și 18 grade Celsius.
Totuși, începând cu ziua de sâmbătă valorile termice vor scădea considerabil. Astfel, duminică sunt prognozate valori de 0..3 grade Celsius la nord și 2..5 grade Celsius pentru sudul republicii.
În timpul nopții mercurul din termometre ar putea scădea până la minima de -9 grade Celsius, marți, în nordul țării.
În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a anunţat mai multe măsuri de protecţie.
„Coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetaţie a culturilor), afectează negativ dezvoltarea plantelor şi, uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor. Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%”, indică specialiştii MADRM.
În acest context, Ministerul de resort propune unele măsuri de atenuare a impactului îngheţurilor. Astfel, specialiştii propun măsuri practice înainte de plantare sau însămânţare (plantele sensibile la îngheţ sunt cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi); măsuri prin care se urmăreşte atenuarea radiaţiei nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie); măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald); mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului; măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.
Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi, în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de 0 grade.
„Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, în funcţie de condiţiile meteorologice şi locale (relief şi microrelief, soiuri de plante, condiţii tehnice), precum şi de costurile materiale posibile”, au estimat specialiştii în agricultură.
Totodată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră important și recomandă cu insistență identificarea de soluții noi de prevenire a riscurilor, de diminuare a pierderilor cauzate sau compensare parțială a lor, în special, prin asigurarea riscurilor.

3 Comentarii
  1. […] температура опустится до -9 градусов по Цельсию, пишет nordnews.md со ссылкой на […]

  2. […] опустится до -9 градусов по Цельсию, пишет nordnews.md со ссылкой […]

  3. […] температура опустится до -9 градусов по Цельсию, пишет nordnews.md со ссылкой на […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata