NordNews
Avem ce spune

Revoluția din Kazahstan, reprimată cu ajutorul forțelor ruse. Tokaev: Armata poate trage fără avertisment

Protestele din Kazahstan s-au amplificat, iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor iar preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele. O forță de „menținere a păcii” a fost trimisă în Kazahstan. Tokaev i-a făcut pe demonstranţi „terorişti” antrenaţi în străinătate. Manifestanţii au pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. Clădirea a fost incendiată. Internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost suspdendate, scrie digi24.ro

Actualizare 7 ianuarie 10:50. Soldații pot trage acum fără avertisment în Kazahstan, a anunțat președintele țării, în condițiile în care demonstrațiile antiguvernamentale continuă.

Actualizare 7 ianuarie 10:00. Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat vineri că ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită, după mai multe zile de proteste fără precedent.

Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile. Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor, a adăugat el într-un comunicat de presă.

Într-un alt comunicat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3000 de oameni au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor, relatează Agerpres.

Citește și CNN: Cum ar putea revoluţia din Kazahstan să-i strice socotelile lui Vladimir Putin

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"