NordNews
Avem ce spune

Rezervele valutare bat record după record

În luna iulie 2020, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au crescut cu circa 92 milioane de dolari și au ajuns la nivelul de 3.285,5 milioane de dolari, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), scrie unimedia.info.

Acesta este cel mai înalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la începutul anului valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu aproape 226 milioane de dolari.

De ce cresc rezervele valutare

O astfel de evoluție din luna iulie 2020, este explicată de BNM în special prin aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA, care a asigurat circa 50% din creștere – 45,85 milioane de dolari.
Un alt factor l-au constituit intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – cu 30 milioane de dolari.
La creștere a contribuit înregistrarea celei de-a doua tranșe de împrumut în favoarea Ministerului Finanțelor debursată de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macrofinanciară, în valoare de 22,96 milioane de dolari.
De asemenea, a contribuit la majorarea rezervelor și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 10,17 milioane de dolari.
Printre alți factori ce au contribuit la creștere se numără și intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 8,18 milioane de dolari, veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 2,01 milioane de dolari, precum și intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă – 0,62 milioane de dolari etc.

Totodată, pe parcursul lunii iulie, au influențat la diminuarea activelor oficiale de rezervă plățile aferente serviciului datoriei publice externe – cu 14,57 milioane de dolari, precum și plățile Ministerului Finanțelor – 13,08 milioane de dolari, dar și reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – cu 0,88 milioane de dolari.
De la mijlocul lunii martie, în decurs de o lună de zile, pe fondul pandemiei de Covid-19 rezervele valutare s-au redus cu peste 170 milioane de dolari, coborând sub nivelul de 2,9 miliarde de dolari.
De la finele lunii aprilie situația s-a inversat și acestea însă au crescut semnificativ cu peste 234 milioane dolari, în special ca urmare a intrării creditului acordat țării noastre de la Fondul Monetar Internațional.
Menționăm că dacă în 2019 activele oficiale de rezervă au crescut cumulativ cu circa 64,44 milioane dolari, apoi în 2018 – cu circa 192 milioane dolari, în 2017 – cu circa 597 de milioane dolari, iar în 2016 – cu 470 milioane de dolari.
Rezerva valutară a țării este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"