NordNews
Avem ce spune

Rezultatele guvernării PSRM-PDM // Filip recunoaște: Relația s-a răcit și cu România, și cu Uniunea Europeană

„Relația s-a răcit și cu România, și cu Uniunea Europeană”, susține președintele Partidului Democrat și fostul prim-ministru, Pavel Filip. Astfel a definit politicianul dialogul din ultima perioadă dintre R.Moldova și UE, scrie deschide.md

Potrivit lui, PDM, totuși, a reușit să aducă un echilibru în cadrul coaliției de guvernare cu privire la relațiile cu partenerii externi.

Noi am reușit, iată, și pentru debursarea asistenței macrofinanciare, au fost puse în aplicație mai multe angajamente pe care le-am luat cu Uniunea Europeană. Și noi nu în zadar, vedeți că portofoliile pe care ni le-am asumat – Ministerul de Externe este unul din ele, Ministerul Economiei, Educației sau al Apărării, Reintegrarea, apropo, un dosar destul de complicat –, nu sunt portofolii care să ne aducă funcții, să ne aducă alte beneficii, dar cele care, într-un mod oarecare, ne-au dar posibilitatea să echilibrăm lucrurile, inclusiv în raport cu Uniunea Europeană”, a declarat el pentru Radio Europa Liberă.

Referindu-se la coaliția PSRM-PDM, liderul democraților a declarat că această alianță „este foarte fragilă”.

Chiar dacă Andronachi și Nichiforciuc au declarat că vor susține în continuare guvernul, vedeți că și noi avem foarte multe întrebări și urmează să rezolvăm această ecuație. Dacă cu adevărat vom înțelege că cineva stă în spate și se urmăresc interese, atunci deciziile le vom lua, ca de obicei, în ședința Biroului executiv sau chiar a Consiliului Politic Național”, a spus el.

Pavel Filip a precizat că niciodată nu a privit „ca un scop în sine aflarea la guvernare” și niciodată nu a „privit ca un scop în sine aflarea în coaliție”.

Partidul Democrat își are drumul său, avem principiile care stau la baza resetării acestui partid și noi le vom urma, indiferent că suntem în coaliție, că vom pleca din coaliție, că nu va mai exista majoritate, acest lucru nu va influența absolut calea pe care s-a pornit Partidul Democrat și mai puțin ne interesează. Deci, noi am venit în această coaliție, pentru că mulți interpretează greșit, noi nu am venit să schimbăm socialiștii, socialiștii nu-i va schimba nimeni, valorile și viziunile este un partid care și le-a declarat public. Noi am venit să ajutăm Republica Moldova în această coaliție. Am delegat oameni în guvern care își fac bine treaba și noi ne mândrim cu ei și să contrabalansăm cumva, nu doar să se meargă pe calea pe care o văd socialiștii. Și în foarte multe cazuri acest lucru ne-a reușit. Atâta timp cât nu vom mai putea contribui sau vom vedea că nu putem stăpâni lucrurile, desigur că nu ne vom afla cu orice scop în această coaliție”, susține el.

Întrebat despre lipsa unui dialog la nivel înalt cu România, Pavel Filip a spus că „poziția Bucureștiului ar trebui să fie puțin mai flexibilă față de Republica Moldova”.

Cele mai importante relații pe care trebuie să le aibă Republica Moldova sunt cu Bucureștiul și Kievul, ăștia sunt vecinii noștri, și pe perioada mandatului meu am avut cele mai bune relații și cu Bucureștiul, și cu Kievul. Eu vreau să vă spun că, atâta cât poți rezolva cu vecinii, nu vei rezolva niciodată cu alți parteneri strategici care se află mai departe de tine, și trebuie de luptat pentru aceste relații”, a precizat liderul PDM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"