NordNews
Avem ce spune

RISE: Funcțiile [ne]ascunse ale deputaților afaceriști. Printre ei sunt și aleși de la Bălți

RISE Moldova a radiografiat lista celor 101 deputați și a identificat aleșii poporului care, pe lângă funcția de demnitate publică, mai dețin și funcții de administratori în propriile afaceri. Unii dintre aceștia nu se sfiesc să încalce legea, indicând jobul chiar în CV-ul publicat pe pagina Legislativului.

NESTEROVSCHI, DE CINCI ANI DEPUTAT ȘI DIRECTOR
Socialistul Alexandr Nesterovschi este deputat deja de cinci ani, obținând al doilea mandat la parlamentarele din 24 februarie 2019. În tot acest timp de când ocupă un fotoliu de ales al poporului, Nesterovschi a reușit să combine deputăția cu funcția de administrator în cadrul Fama Glamosa SRL, companie în care deține o cotă de 50%. Mai mult, chiar a indicat despre acest lucru în CV-ul său publicat pe site-ul Parlamentului. DetaliiAICI și AICI

Conform legislației Republicii Moldova, în momentul în care o persoană ajunge deputat, aceasta are la dispoziție 30 de zile ca să renunțe la celelalte funcții remunerate, excepție făcând doar activităţile didactice şi ştiinţifice. Dar, reieșind din datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Nesterovschi este administrator încă din 2013.

Iar Fama Glamosa, cu activități declarate în domeniul turismului, nu doar că nu este o companie „moartă”, dar îi mai și aduce venit proprietarului. De exemplu, pe parcursul anilor 2017 și 2018, Nesterovschi a încasat peste 25 de mii de lei sub formă dividende de la compania sa. Detalii, AICI

Mai mult, veniturile din vânzări ale companiei au continuat să crească în ultimii ani. Astfel, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2017, vânzările Fama Glamosa au constituit 780 de mii de lei, iar în 2018 – peste 2 milioane de lei. Detalii, AICI și AICI

Totuși, la capitolul profit, compania a înregistrat cifre mai modeste. În 2017, firma lui Nesterovschi a înregistrat pierderi de 75 de mii de lei, pe când în 2018, a avut un profit de puțin peste două mii de lei.

fama-oficiu-2

Foto: RISE Moldova

Firma de „vizavi de tanc”
Fama Glamosa a fost fondată în 2013 și are sediul juridic în satul Răuțel din raionul Fălești, localitatea de baștină a actualului deputat. Însă oficiul companiei e la nouă kilometri distanță, în Bălți, al doilea oraș din țară după numărul de locuitori. unde Fama Glamosa activează sub denumirea comercială – Agenția de Turism „Relax Tur”.

Agenția de turism își are sediul fizic, după cum ea însăși precizează pe bannerele publicitare, „vizavi de tanc”. Iar tancul sovietic ridicat pe postament drept monument se află chiar lângă Piața Centrală din Bălți – centrul cultural și de distracție a orașului.

12 decembrie 2019. Doi reporteri RISE Moldova merg la oficiul agenției și se prezintă drept potențiali clienți în căutarea unui sejur peste hotare. Într-un final, managerul Elena Palagniuc ne-a oferit copia unui „Contract cu privire la deservirea turistică”.

Pe prima și pe ultima pagină găsim indicat că „Agenția de Turism Fama Glamosa SRL („Relax tur”)” este reprezentată „în persoana directorului general Nesterovschi Alexandr , care acționează în baza Statului.”

DOCUMENT
PAGES

Zoom

Parteneriat de afaceri non-profit
Asociatul lui Nesterovschi în Fama Glamosa este Iuri Vitneanski, la fel cu o cotă de 50%. Vitneanski este membru activ al Partidului Socialiștilor, iar din iulie 2019 ocupă funcția de vice-pretor al sect. Botanica al capitalei. Spre deosebire de colegul său deputat, actualul vice-pretor nu a declarat în ultimii ani niciun venit de la firma pe care o dețin împreună.

Mai mult, într-o discuție telefonică cu un reporter RISE, Vitneanski s-a arătat uimit de faptul că Fama Glamosa a înregistrat o activitate financiară în ultimii ani.

RISE: De ce Nesterovschi n-a fost demis din funcția de director?
Iurie Vitneanschi: Din câte cunosc eu, în prezent, firma nu desfășoară vreo activitate. Iar dacă nu are niciun fel de activitate, eu unul consider că ar fi mai corect să fie pur și simplu lichidată sau vândută.
RISE: Compania totuși are activitate. Potrivit datelor de la Statistică, compania are venituri bunicele.
Iu. V.: Curios.
RISE: Adică Dvs. nu sunteți la curent?
Iu. V.: Nu sunt la curent.
RISE: Totuși cine era director când ați fondat compania? Nesterovschi?
Iu. V.: Da, chiar de la început. Am fondat compania în doi, iar el chiar de la bun început a fost director.

Nesterovschi: „Eu beneficiez doar de dividende”
Întrebat de ce chiar și după cinci ani de la alegerea sa în calitate de deputat acesta n-a renunțat la funcția de director, Nesterovschi ne-a asigurat că el este doar fondatorul companiei.

Alexandr NESTEROVSCHI: Directorul trebuie să aibă studii în domeniul turismului, pe când eu am studii în domeniul dreptului și al economiei.

Dar după ce reporterul RISE i-a arătat lui Nesterovschi copia contractului primit la sediul agenției de turism, document în care el figurează în continuare director general al Fama Glamosa, deputatul a promis că „vom corecta.

Alexandr NESTEROVSCHI: Acolo altă domnișoară trebuia să perfecteze contractele cu clienții. Este o greșeală. […] Mie legea îmi interzice. […] Acolo sunt angajate alte două persoane – directorul cu studii în domeniul turismului și un manager. […] Eu beneficiez doar de dividende de la companie.

Potrivit lui Nesterovschi, pe parcursul ultimilor ani, agenția de turism pe care o deține împreună cu colegul său socialist Iurie Vitneanschi este condusă, de facto și de jure, de un alt Alexandru, care poartă numele Dombrovschi.

Reporterii RISE l-au găsit și au discutat și cu cel căruia Nesterovschi i-a pasat responsabilitatea pentru companie. De menționat că, în decembrie 2014, Partidul Socialiștilor l-a inclus pe Alexandru Dombrovschi în „lista candidaţilor declaraţi supleanţi la funcţia de deputat în Parlament”, iar la rubrica „Locul de muncă” a fost indicată nu o agenție de turism, ci o organizație teritorială a socialiștilor.

În prezent, Dombrovschi este unul dintre liderii „Gărzii Tinere”, organizația de tineret a Partidului Socialiștilor. Acesta ne-a confirmat cele spuse de Nesterovschi – că este directorul Fama Glamosa. Dar, în timpul discuției, am constatat că Dombrovschi nu știe prea multe despre activitatea agenției de turism din Bălți.

nesterovskii-co_1-bliur

Alexandru Dombrovschi, Iuri Vitneanski, Alexandr Nesterovschi // Foto: via Facebook.com/iuri.vitneanski

Alexandru DOMBROVSCHI: În ultima vreme eu n-am semnat niciun document de-al companiei. […] Cel mai probabil e că Alexandr [Nesterovschi] le semnează. […] Dar nu pot să vă spun sigur. Poate că noi l-am mandatat pe el, dar nu țin minte. Eu fizic nu mă mai ocup acum de firmă. Deja de mai bine de jumătate de an nu mă mai ocup. Am alte activități în prezent.

HIMICI ȘI AFACEREA HIȘIDO SRL
Igor Himici a ajuns în Parlament în august 2019, pe lista Partidului ȘOR, după ce colega sa Maria Albot a renunțat la mandat. Atunci proaspătul deputat s-a declarat mândru că face parte din echipa Partidului ȘOR și că liderul formațiunii, „Ilan Șor, mi-a oferit această încredere și mă bucur că voi reprezenta interesele cetățenilor țării noastre”.

sitneakovski-si-himici

Alexandr Sitneakovski și Igor Himici // Foto: Ok.ru

În 2008, înainte de a se afilia cu ȘOR și de a ajunge deputat, Igor Himici, pe atunci interpret de muzică ușoară, s-a aliat cu colegul de scenă Igor Domracev și cu actorul Alexandru Șișchin și, împreună, au fondat compania Hișido SRL.

Capitalul social l-au împărțit frățește, fiecăruia revenindu-i 33%, iar de administrare s-a apucat Domracev, apartamentul său de pe strada Dimineții din Chișinău fiind și sediul juridic al noii companii.

În 2014, Domracev și Șișchin își vând cotele-părți lui Igor Himici și lui Alexandr Sitneakovski. (Detalii, AICI) Ultimul este originar din Republica Moldova, însă locuiește de mai mulți ani în Israel, unde organizează diferite activități culturale.

Astfel, Himici și Sitneakovski au devenit asociați ai Hișido cu câte 50% fiecare, iar compania și-a schimbat sediul juridic pe strada Grenoble din capitală, în apartamentul părinților lui Himici. Între timp, imobilul a fost vândut, însă compania și-a păstrat sediul la aceeași adresă.

Mai multe detalii despre alți deputati le puteti afla, accesând acest link:  rise.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"