NordNews
Avem ce spune

România a depășit Rusia. Cifrele reflectă criza din Federația Rusă

Potrivit unui expert în economie de la Atlantic Council, produsul intern brut pe cap de locuitor al Federației Ruse este depășit de state precum România, Polonia sau Ungaria. Asta cu toate că Rusia dispune de resurse foarte mari, transmite timpul.md. 

Astfel, produsul intern brut pe cap de locuitor al Rusiei a fost mai mic comparativ cu cel al României, Poloniei sau Ungariei, care au avut o rată de creștere medie anuală mult mai mare față de nivelul înregistrat de Moscova, potrivit celor de la Ziare.com, care citează Toys Matrix.

Renumitul economist suedez, Anders Aslund, vorbește într-un articol din Project Syndicate, că presedintele rus, Vladimir Putin învinovățește „forțele externe” – nu în ultimul rând prețurile globale ale petrolului – pentru starea de criză a țării sale, chiar dacă politicile economice nejustificative și sanctiunile occidentale sunt doar vina lui.

Datele oficiale arata ca, între 2014 si 2019, Ungaria, Polonia si România au crescut cu o medie anuală de 3,8%, 4,1% și respectiv 4,7%. În schimb, Rusia a avansat doar cu 0,7%.

România depășeste Rusia în ultimii 5 ani

În 2020, Rusia s-a clasat pe locul 129 din 176 de țări, în timp ce Polonia pe 45, iar România și Ungaria pe 69.

Pentru a va face o imagine a scaderii PIB-ului pe cap de locuitor din Rusia, cât și comparația cu România, sursa citată prezintă date de la Country Economy.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata